Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Res dela

Planinski glas: Nihalka na Veliko planino znova vozi po ustaljenem voznem redu. Danes zjutraj so se turisti, kolesarji »spustaši« in zaposleni znova povzpeli proti Šimnovcu.

Popravilo je resda odneslo dobršen del poletne turistične pogače, pa vendar, kot smo se lahko v zadnjem času prepričali,  si je bolje vzeti nekaj več časa in stvari urediti tako, kot je treba. Gondola je tu in prav je, da obratuje, saj so prometni tokovi na zahodni strani Velike planine bolje urejeni in manj obremenjujejo okolje.

Med časom remonta smo skorajda pozabili na kolesarske »spustaše«. Kot kaže, bo na Mirotovo in še koga jezo Dolski graben spet »oživel«.

Ob zastoju-remontu, ali kakor si že kdo razlaga, so znova oživele lokalne debate o razvojnih načrtih in reševanju težav. Glavna naloga občinskega sveta, ki ima v rokah škarje in platno, pa je, da se že enkrat odloči, ali bomo ohranili tradicionalno gospodarjenje s Planino ali pa spustili moderne tokove, da dokončno »uničijo« tradicijo in začnejo na novo. Če tega niso zmožni, pa naj to odkrito povedo.
Glede na to, da je v neposredni bližini moderno zasnovan smučarski center Krvavec, je priložnost gotovo v ohranjanju tradicije.

Kamniško gospodarstvo v času vsesplošne streznitve gotovo potrebuje delovna mesta, kot so ta. Še več, ravno zdaj je priložnost za izvedbo javnih del, saj Planina potrebuje predvsem marljive roke, da ji povrnejo nekdanji sijaj.

Boris Štupar

 

Planinski verzi

Cvetje planinsko
nas vabi v gore,
na trate zelene
in ozke steze.

Če si z družbo veselo
v srcu planin,
ni mar Ti denarja,
le drag bo spomin.

Me vleče v gore,
med skalne vrhe,
kjer ruševje raste
in encijan cvete.

V naših planinah
je luštno zares,
če sončece sije
al če gre dež.

Kati Turk


 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti