Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odkrivamo Dravo

Večer, Potovanja - Božo Zorko: Vedno več ljudi odkriva lepote slovenskih rek. Počitnice ob njih pa postajajo zanimiva izbira za dopust.

Mura, Drava, Savinja, Sava, Kolpa, Krka in Soča v zadnjih letih doživljajo svojo turistično pomlad. Ob Kolpi in Soči se ponudba kampov in manjših hotelov hitro širi. Vedno več je tudi ponudnikov doživetij na vodi: od že tradicionalnih in najbolj razširjenih izletov z rafti pa vse do novodobnih izmišljotin, ki lahko popestrijo dopust z odmerkom adrenalina. Malo počasneje gre razvoj ob drugih rekah, še najslabše pa so izkoriščene možnosti, ki jih ponuja Drava. Res se lahko na Koroškem in v Mariboru organizirane skupine popeljejo s splavom, na Ptujskem jezeru z ladjico in bolj redko si lahko izposodite čoln, to pa je tudi vse, če seveda nimate lastnega plovila. Ti dve mesti očitno dosti bolj živita z vinogradi v okolici kot z reko, ki ju povezuje.

Pa je škoda, ker tudi Drava, kljub elektrarnam, ponuja marsikaj. Vsak del ima svojo zgodbo, svoje življenje, ki ga lahko spoznate samo iz čolna. Pa še znani kraji dobijo povsem drugačen obraz. Z Matjažem Fištravcem smo se v treh kajakih podali na Dravo malo pod elektrarno Fala, izstopili pa pri čolnarni v Bresternici. V prvem delu še lahko čutite močan tok reke, v bližini ruškega mostu pa se ta umiri in močneje je treba poprijeti za vesla. Kjer koli se da priti do Drave, so si ribiči uredili majhne ploščadi za lažji ribolov. Na nanosih proda in v manjših mrtvicah kraljujejo ptice, poletno vročino pa je omilila voda in na našem potepanju tudi vzhodnik, ki je pihal po reki navzgor.

Dobri dve uri in pol smo porabili za to pot, a dalo bi se potovati tudi počasneje. Če hočete odkrivati male "raje", si morate vzeti čas. Veliko je kotičkov, kjer se je dobro ustaviti, opazovati malo drugačen svet okoli sebe in zadihati s polnimi pljuči. Kdor hoče divjati, naj gre na dirkališče, za na vodo ni. Lahko se preprosto prepustite toku in vsaj za trenutek pobegnete v samoto reke. Morda boste v bližini čolnarne srečali le veslače na treningu ali pa ribiče.

Matjaž Fištravec

"Prvi čoln sem kupil pred dobrimi dvajsetimi leti, potem sem za nekaj časa čolnarjenje zanemaril, ker pa živim ob vodi, sem v zadnjem času ponovno odkril ta užitek. Nekakšen vrhunec je bilo lansko popotovanje od Istre do črnogorskega primorja. Zdaj pa je zame pomembno predvsem doživljanje narave.

Ker na Dravi ni tovrstne ponudbe, sem se odločil, da letošnje poletje ponudim vodene izlete. Po reki lahko popeljem tri goste: dva kajaka sta enojca, eden pa dvojec. Prednost takšnega potepanja je, da lahko kjerkoli začneš in končaš. Reko lahko doživljaš tako, kot hočeš, in za sabo v naravi ne pustiš nobene sledi. Ker imamo ustrezno opremo, lahko to počnemo vse leto.

Lepo je veslati skozi Maribor, reko in naravo pa doživiš drugje. S kajaki gremo prisluhnit reki in njenemu toku. To ni športno tekmovanje ali adrenalinsko potovanje, gre za doživljanje reke in življenja ob in na njej," pravi Matjaž. Vsi, ki vas zanima, lahko njegovo ponudbo najdete na spletni strani Studia Alp.

Božo Zorko


Ribiča sredi Drave
(Božo Zorko)
Ribiča sredi Drave
Mogočna Drava tik pod elektrarno Fala
(Božo Zorko)
Mogočna Drava tik pod elektrarno Fala


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Vecer.si 30.07.2009

Matjaž Fištravec

(Božo Zorko)
Matjaž Fištravec
 
Na ročni pogon pod ruškim mostom
(Janko Rath)
Na ročni pogon pod ruškim mostom
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti