Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ovca Aretha obtičala visoko nad morjem

Slovenske novice: Blizu angleškega pristanišča Whitby si turisti z morja ogledujejo ovco, ki je med pašo zašla in obtičala sredi 70-metrske pečine

— Čeprav je na polici ujeta že ves mesec, je še vedno pri močeh — Krajevni turistični delavci so žival krstili za Aretho, rešiti pa jo bodo morali vojaški specialci

V Whitbyju, pristanišču v ustju reke Esk na obali Severnega morja na severovzhodu Anglije, se že skoraj ves mesec ukvarjajo – z ovco. Nesrečnica se je po paši na travniku okoli svetilnika Hawsker zaplezala in obtičala na skalnati polici, ki je približno na sredini skoraj 70 metrov visoke pečine nad morjem. Ovca, ki se sama očitno ne more rešiti in so jo turistični vodniki iz Whitbyja krstili za Aretho, je že dva tedna velika turistična atrakcija, ki si jo – ko je vreme lepo in morje mirno – prihajajo ogledovat s turističnimi ladjicami, jadrnicami in motornimi čolni.

Čeprav je na polici s skalnato streho ujeta že skoraj ves mesec, ji sredi pečine očitno ni hudega. V votlini za njo mora biti dovolj pitne vode, ki pronica s travnika nad pečino, na polici pa je imela do zdaj verjetno na voljo tudi nekaj trave. Ker pa tam seveda ne more ostati v nedogled, so se mestni očetje v soboto odločili, da je čas za reševalno akcijo.

Člani krajevne obalne straže pravijo, da Arethe z morske strani ne morejo rešiti, ker pač rešujejo na morju, gasilci in policisti pa zatrjujejo, da za takšne vratolomne alpinistične reševalne podvige niso ne usposobljeni ne opremljeni. Da se turistična atrakcija na koncu ne bi spremenila v sramoto, so mestni očetje na pomoč poklicali vojsko: helikopter in specialce. Iz oporišča angleškega vojaškega letalstva v bližnjem Tynnemouthu so sporočili, da sicer lahko kadar koli gredo v akcijo, a ne na svoje stroške. In ker je mestna blagajna prazna, so v Whitbyju začeli zbirati prostovoljne prispevke za helikoptersko reševalno akcijo, s katero bi nemočno Aretho rešili s police. Ko bodo šli specialci na pomoč ujeti živali, si bo ovca Aretha dokončno zaslužila ime, ki ji ga je dala turistična vodnica Juanita Degenaar. Ta je sredi navpičnega skalovja zaplezano ovco krstila po slavni pevki soula Arethi Franklin, ki je imela v repertoarju tudi pesem Rescue me (Reši me).

  28. 07. 2009

Video >> Sky news

 

Reševanje ovac pri nas >> Bovški reševalci tokrat na pomoč celo ovcam

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti