Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezajmo po turško

Gorenjski glas, Športni glas, Strokovnjak svetuje - Karmen Klobasa: Ustvarjalni navdih v naravi in v dizajnerskih delavnicah.

Najprej sem jih opazila na modnem sejmu. Če se boste zanje odločili, pa jih boste lahko nosili tudi vi. Govorim o novih plezalnih hlačah z individualnim sporočilom. Dotaknite se Sonca v turškem stilu.

Ljudje se neprestano oziramo proti Soncu. Razlikujemo se le v tem, da ga nekateri raje opazujemo s trdnih tal pod nogami, drugi pa si trgajo dlani, kolena in srce za dotik neba ih bližnji pomežik njegovemu veličanstvu. Plezalci so posebni ljudje z neprestano željo preplezati še tako težavno steno in jo pogledati z vrha. Pogled tako postane bolj čist, bolj prostran, bolj njihov.

S športnim plezanjem se ukvarjajo ljudje različnih starosti. Nekateri plezajo zato, ker imajo radi gibanje v naravi, in športno plezanje jim omogoča združiti prijetno s koristnim na svežem zraku. Drugim pa je športno plezanje postalo način življenja in se želijo potrditi na tekmovanjih. Ker je plezanje že nekaj let v vrhu popularnosti, se je nanj s svetlobno hitrostjo odzvala tudi moda. Znane blagovne znamke 'outdoor' mode so nam na zadnjem sejmu v Friedrichshafnu pokazale veliko novih oblikovalskih rešitev v plezalnih oblačilih. Tokrat sem se odločila, da vam predstavim novosti v plezalnih hlačah, ker je njihov napredek najbolj opazen. Spremenila se je oblika plezalnih hlač in spremenil se je dizajn. Iz običajnih, oprijetih ali ravno krojenih hlačnic, so nastale voluminozne. A, ne preveč, ker bi zmotile plezanje! Plezalne hlače, tri četrt dolžine, se končajo nekoliko pod koleni, kjer se iz manjšega volumna tudi rahlo zožajo. Obvezno morajo imeti ergonomsko oblikovana kolena, tiste, ki so funkcionalno še bolj napredne, pa imajo tudi všitek v razkoraku, kar omogoča neovirano raztezanje nog. Nova moda plezalnih hlač poudarja lidobnost in drzne rešitve v detajlih. V materialih sta ponujeni dve različici, na eni strani prožen in izredno trpežen material z odličnim padcem na dolžini, na drugi strani pa kompakten material podoben jeansu, ki zaradi svoje togosti in trdnosti še bolj ščiti pred nepredvidenimi ovirami v steni. Osnovne barve materialov so sivkasti toni zelenih, rjavih, modrih in bež odtenkov. Za kontraste poskrbijo sukanci, ki obrobijo prevelike žepe, ledveni del in včasih celo prekoračijo skrbno načrtovane linije potrebnih našitkov. V pasu oziroma, če sem bolj natančna, dobra dva centimetra pod pasom, je obvezna elastika ali nastavljivost pasu, ki omogoča optimalen oprijem pasu. Tako nam hlače odkrijejo še delček izklesanega telesa brez gramčka maščobe. Vsestransko razmišljajoči dizajnerji postavljajo bistvo zgodbe na zadnjo stran hlač, sprednji del, seveda, je obrnjen v steno. Ker plezalne hlače morajo biti nekaj posebnega, je turška zgodba nadgrajena z odbitimi detajli; največkrat so to vintage preslikači, ki so s svojim sporočilom blizu plezalni filozofiji. Navdušeni boste nad tem, kaj vse bo odtisnjeno na teh hlačah. Težavnostne stopnje s številkami (8a, 5c, 4b, ...), morda previsi in kotanje, simbolni trikotnik, ki pove, da ste dosegli vrh. Torej naj se dogaja zadaj, lahko tudi od strani, spredaj pa je že oprijem s steno dovolj strasten, da ne potrebujete pripomočkov. Zgornji deli plezalnih oblačil naj ostanejo preprosti. Pri ženskah so to topi ali majice z naramnicami, ki s svojimi izrezi pokažejo na zapeljivi ramenski obroč. Pri moških pa majice brez rokavov, da razkrijejo moč rok. Celotno zgodbo obvezno prilagodite vsem rekvizitom, ki jih boste vzeli s seboj, saj tudi v steni morate biti barvno usklajeni. Pa dober oprijem vam želim. Kjerkoli že boste kričali v nebo.

Karmen Klobasa

  28.07.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti