Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Od višine se zvrti

Urban Golob: Zadnjič sem na televiziji zasledil oddajo o gospodarski krizi v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Poleg drugih zanimivih stvari, se mi je kot ljubitelju višin še posebej vtisnla v spomin gradnja Empire State Buildinga v New Yorku.

Posnetki so bili nedvoumni. Delavci brez kakšnegakoli varovanja (vsaj videlo se ga ni) so mirno setavljali železno konstrukcijo stavbe visoko nad najvišjimi dotedanjimi newyorškimi stavbami. Spomnil sem se neke fotografije, kako skupina delavcev sede počiva in malica na enem izmed železnih nosilcev nad globino krepko več kot 100 metrov.
Poskušal sem se vživeti v njihovo vlogo in primerjati občutke v kakšni zelo strmi in izpostavljeni steni z bolj slabim varovanjem in delom na višini. Brez dolgega razmišljenja sem vedel, da bi gotovo izbral prvo. Sam sem že velikokrat gledal navzdol tudi s kakšne zelo visoke stavbe, dimnika, daljnovoda ali česa podobnega, pa je pogled po zelo strmi alpski steni vsaj zame veliko bolj prijeten in domač. Mogoče res nisem vajen preveč teh konstrukcij, čeprav sem tudi na teh počel že kakšno stvar (na zadnje fotografiral), ampak seveda dobro varovan. Tam na Mannhattnu pred osemdesetimi leti pa temu ni bilo tako. Ob tem ne smem pozbiti še na fotografa Charlesa Ebbetsa, ki je s tisto "veliko škatlo", s kakršnimi so fotografirali takrat, te fotografije tudi posnel.

 Nadaljevanje/celotna objava na Fotografski in plezalni grifi >>>
 

23.07.2009


Kosilo delavcev visoko nad New Yorkom, menda v višini 69. nadstropja.
(foto: Charles.C. Ebbets, www.newcentrist.wordpress.com)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti