Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Radovljiška planina

Radovljiška planina, vzhodno pod Visokim vrhomJanez Pikon: Skoraj zaraščena planina vzhodno pod Visokim vrhom na Jelovici, spominja na planšarstvo domačij savske doline. Kamniti temelji in globoki vodnjak na zahodnem, višjem delu planine, dajo slutiti bogato aktivnost takratnih lastnikov.

Radovljiška planina

Barje na vzhodnem predelu planine je presihajoče in tudi sama planina je na zelo razmočenem terenu. Povsod je veliko vode, verjetno, tudi še od zadnjega dežja. Ob robu planine se dvignem višje, kjer je pred desetletji stala velika stavba z vodnjakom. Ostanki pričajo o planšarskih dejavnostih na tem delu Jelovice. Skoraj zaraščena planina vzhodno pod Visokim vrhom na Jelovici, spominja na planšarstvo domačij savske doline. Kamniti temelji in globoki vodnjak na zahodnem, višjem delu planine, dajo slutiti bogato aktivnost takratnih lastnikov.

Radovljiška planina (1310 m), Visoki vrh (1395 m)

Starejši domačin z območja Selc, tudi lovec, mi je pripovedoval, da se spominja kakšna je bila stavba pred desetletji. Stene v žametu, lakirani podni, pravo malo razkošje na Jelovici. Omenil je tudi vodnjak v bližini s posebno in zelo dobro vodo.

 Močvirje na planini, jugovzhodni predel na planini

Ravharski furmani, ki so v petdesetih letih prejšnjega stoletja v poznih jesenskih mescih več let furali les po Jelovici, so se večkrat ustavljali na planini, ko jih je pot vodila mimo, vedo tudi povedati o zelo lepo urejnem objektu na Radovljiški planini.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Radovljiška planina

Radovljiška planina Radovljiška planina
Vetrolom, 29. junij 2009 Radovljiška planina

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti