Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smith Rock & Monkey Face

Od "čistega" plezanja do vrtanja in nazaj. Evolucija varovanja v ZDA. East Face of Monkey Face preplezan brez svedrovcev. Ključno mesto je 7 sedem metrov nad vpetim Master Camom No.2. "Nikoli ne veš ali bo vulkanski tuf zdržal padec ali ne."

ZDA, domovina prostega plezanja so začele izgubljati primat v začetku 80ih let. John Bachar, Ron Kauk in še nekateri vodilni plezalci so vztrajno zavračali uporabo svedrovcev. Seveda je to upočasnilo plezanje težkih smeri in dvigovanje težavnostne lestvice navzgor. Vodilno vlogo so prevzeli Francozi, ki so začeli zahajati tudi v ZDA, kjer so vedno poskrbeli za odmevne vzpone. V enem od teh obiskov je Jean Baptiste Tribout v Smith Rock preplezal 45 metrov visoko vertikalno steno. Ta "plata" zahteva veliko tehničnega znanja in gibanja. Možnosti varovanja s frendi, jebicami in klini ni. Bolj kot vse to je pomembno ime smeri in njeno sporočilo - To Bolt Or Not To Be 5.14a/8b+. Ali prosto po Shakespearu - To Be Or Not To Be, biti ali ne biti, to je zdaj vprašanje... (za tiste, ki ste to v šoli "prespali"). Če se vrnemo k sporočilu: če ne boste vrtali, vas ne bo! To je veljalo kar nekaj časa, zanimivo pa je, da so tudi v Smith Rocku po več kot 20 let začeli plezati mimo navrtanih svedrovcev.

 

 

Jean Baptiste Tribout na naslovnici Climbing Magazine leta 1992 v smeri Just Do It 5.14c, ki poteka tik ob East Face of Monkey Face.

 

Sonnie Trotter je naredil prvi "gear-only" vzpon čez Alan Wattsovo mojstrovino iz leta 1985. V East Face of Monkey Face 5.13d/8b v Smith Rock, Oregon je plezal mimo vseh svedrovcev. Spustil je 5 originalnih svedrov in fiksen klin, varoval pa se je z jebicami in frendi. Do nedavnega nihče drug ni preplezal te 45 metrske smeri v tem slogu. Verjetno zaradi najmanj 15 metrskega padca na zgornjem detajlu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sonnie Trotter v East Face of Monkey Face. Fotografiral Ben Moon.

Konec aprila je 22 letni Kanadčan Will Stanhope, prijatelj Trotterja, "zagrabil vabo". Po dveh tednih poskušanja jo je preplezal tako kot Trotter - gear only. Talentirani all-arounder Stanhope dosti pleza tudi v velikih stenah. V Squamishu pa poleti dela kot gorski vodnik. 

 

Will Stanhope na naslovnici Rock and Ice. "To je brez dvoma smer, ki je od mene zahtevala največ. Prava dolga in epska bitka s težkim zaključkom."

 

 

 "Monkey Face se začne s težko, nekoliko bolečo razpoko 5.12. Naprej je 5.13 z dobrim počitkom. Detajl je čisto na koncu, okoli 7 metrov nad zadnjim vpetim frendom (rumeni No.2 Metolius Master Cam). Vlečenje vrvi je pomemben faktor. Spodaj je nekaj slabih jebic. Nikoli ne veš ali bo vulkanski tuf (peščenjak) držal padce ali ne - čeprav sem že letel 15 metrov na Master Cam."

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti