Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Aljažev stolp bi selili v muzej

Gorenjski glas - Simon Šubic: Planinska zveza Slovenije želi na Triglavu postaviti repliko Aljaževega stolpa, original pa zaradi njegove zaščite v novi Slovenski planinski muzej v Mojstrani, ki ga bodo odprli avgusta prihodnje leto.

Slovenski planinski muzej v Mojstrani že dobiva končno podobo, sedaj morajo oblikovati še njegovo vsebinsko zasnovo.

Mojstrana – Gradnjo Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani bodo po napovedih vodje projekta Mira Eržena končali do konca julija, v drugem delu projekta pa bo treba oblikovati še vsebinsko zasnovo muzeja. V ta namen so že imenovali ožjo strokovno skupino. Odprtje Slovenskega planinskega muzeja bo 7. avgusta 2010, na praznik občine Kranjska Gora in ob 115-letnici postavitve Aljaževega stolpa na vrh Triglava. Udeležbo na slovesnosti ob odprtju muzeja je že napovedal predsednik republike Danilo Türk, dodaja Eržen.

Predvidena vrednost investicije je 3,2 milijona evrov, od tega bodo polovico pridobili iz strukturnih skladov EU za spodbujanje regionalnega razvoja, 650 tisoč evrov bo prispevala občina Kranjska Gora, petsto tisoč ministrstvo za kulturo, štiristo tisoč pa Ustanova Avgusta Delavca, ki so jo lani prav v ta namen ustanovili Planinska zveza Slovenije (PZS), Slovenski gorniški klub Skala in Planinsko društvo Dovje-Mojstrana. »Financiranje je doslej potekalo brez zapletov, tudi za letos ne pričakujemo večjih težav pri državnih in evropskih sredstvih. Bistveno težja je letos situacija pri zbiranju donacij v okviru Ustanove Avgusta Dolenca, še vedno pa smo optimisti in pričakujemo, da bo tudi finančni del projekta realiziran, kot smo načrtovali. Od štiristo tisoč evrov smo sicer doslej zbrali 216 tisoč evrov,« je še pojasnil Eržen.

V novi Slovenski planinski muzej želi PZS prestaviti tudi originalni Aljažev stolp, od leta 1999 kulturni spomenik državnega pomena, na vrhu Triglava pa postaviti njegovo repliko. Kot je pojasnil predsednik PZS Franc Ekar, je stolp po 115 letih že zelo načel zob časa, zato ga želijo ohraniti in zaščiti s tem, da postane osrednji muzejski eksponat v Mojstrani. Prestavitev stolpa mora sicer še odobriti zavod za varstvo kulturne dediščine. PZS si obenem prizadeva, da bi ji dodelili tudi skrbništvo in upravljanje novega »turna« vrh Triglava.

Simon Šubic

  14.07.2009


 


Komentarji (na strani Gorenjskega glasa):

Deželan | 16.07.2009 ob 13:00:52
To je dobra ideja.
PZS naj razpiše za donirani stolp. Moral bi biti kopija originala, material krom jeklo in postavljen na isto mesto. Donator naj bi pa imel čast biti omenjen na tabli 10x15cm na stolpu.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti