Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Potrdili programe za turnokolesarske vodnike PZS

KTK PZS je ocenila, da je ena izmed njenih najpomembnejših nalog vzgoja turnokolesarskih vodnikov ...

Kolesarstvo je v Slovenji že dolgo eden izmed najbolj množičnih športov. Z razvojem gorskih koles so tudi mnogi planinci pričeli zahajati v gore s kolesi, razvila se je posebna zvrst gorskega kolesarstva - turno kolesarstvo. Turno kolesarstvo je netekmovalna oblika gorskega kolesarstva, gre za vožnjo po utrjenih poteh v naravnem okolju.

Naraščanje števila kolesarjev v planinskih vrstah, spontano nastajanje kolesarskih skupin, organizacija kolesarskih izletov v PD in nastanek prvih kolesarskih odsekov v PD so vzpodbudili razvoj Komisije za turno kolesarstvo (KTK) pri UO PZS. Na skupščini PZS 19. maja 2007 pa je bilo turno kolesarstvo uvrščeno med dejavnosti PZS. KTK je pričakalo obilo dela, saj je nova dejavnost v gore prinesla poleg mnogih pozitivnih učinkov (kolo ne onesnažuje okolja!) tudi nekatere nezaželjene (neobzirnost posameznih kolesarjev pri srečevanju s pohodniki, možnost poškodb na poteh zaradi neprimernega načina vožnje).

KTK je ocenila, da je ena izmed njenih najpomembnejših nalog vzgoja turnokolesarskih vodnikov, ki bodo z lastnim zgledom, še posebej na kolesarskih izletih PD, vzpodbujali okolju in drugim uporabnikom gorskega sveta prijazno obliko kolesarjenja v gorah.

V juliju 2008 je KTK organizirala prvi tečaj za turnokolesarske vodnike, po programu, ki ga je potrdila Komisija za usposabljanje in preventivo PZS. Tečaj je uspešno opravilo 29 tečajnikov, njihovo delo v PD že daje sadove.

Želja vseh strokovnih kadrov PZS je pridobiti državne licence strokovnih delavcev v športu, za kar mora ustrezne programe potrditi Strokovni svet za šport Republike Slovenije. Tu pa so se stvari sprva zataknile, kajti nekateri so menili, da je nosilec programov izobraževanja za področje kolesarstva lahko le Kolesarska zveza Slovenije (KZS). Primerjava programov obeh zvez je sicer pokazala, da je pri programih PZS izrazit poudarek na planinsko-vodniških znanjih, pri programih KZS pa na kolesarsko-tehničnih znanjih, toda pot do soglasja je bila vse prej kot lahka. Po skoraj letu dni pogovorov smo vendarle našli skupni jezik, podpisan je dogovor obeh zvez o sodelovanju pri izobraževanju strokovnih kadrov, verjamemo, da v interesu razvoja gorskega kolesarstva.

S tem dogovorom je bila prižgana zelena luč za obravnavo in potrditev programov vodnikov turnega kolesarstva PZS na Strokovnem svetu za šport, kar se je 17. junija 2009 tudi zgodilo.

Ocenjujemo, da danes že približno tretjina članov PZS vozi gorsko kolo, PZS je po številu kolesarjev daleč najmočnejša športna organizacija v Sloveniji. Temu primerna je tudi naša odgovornost, da ustvarimo ozračje strpnosti in sožija med kolesarji in drugimi uporabniki gorskega sveta. To je tudi pomembno poslanstvo turno-kolesarskih vodnikov.

Jože Rovan


 Komisija za turno kolesarstvo PZS

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti