Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Usposabljanje za turnokolesarske vodnike

KTK PZS: uspešno zaključeno

Komisija za turno kolesarstvo pri UO PZS je od 2. do 6. julija v Valvasorjevem domu pod Stolom organizirala usposabljanje za turnokolesarske vodnike.

Dvanajst tečajnikov je poslušalo teoretična predavanja (psihologija vodenja, vodenje in varnost skupine, orientacija in načrtovanje ture, zakonske osnove, moralna in pravna odgovornost vodnika, varstvo narave,...), opravljalo praktične vaje (tehnika vožnje kolesa, orientacija,...) in vsak dan izvedlo tudi krajšo kolesarsko turo v okolici. Tako smo obiskali Doslovško, Zabreško, Žirovniško, Potoško in Olibovo planino, planino Stamare in arheološko najdišče Ajdna. Vreme je bilo zelo spremenljivo, vsak dan smo imeli vsaj eno nevihto, toda tudi izjemno srečo pri izvedbi tur, nekako smo se vselej še pred dežjem vrnili v Valvazorjev dom. Ceste in kolovozi okoli doma se zaradi peščene podlage tudi zelo hitro posušijo, tako da nas moča ni preveč ovirala pri vadbi.

Program usposabljanja je zelo zgoščen, tako da smo morali nekajkrat potegniti skoraj do desete ure zvečer, kar pa nam ni vzelo dobre volje. Na podlagi ankete, ki so jo izpolnili udeleženci, ugotavljamo, da so bili z usposabljanjem zelo zadovoljni.

Posebna zahvala gre tudi oskrbniku Emilu in vsej njegovi ekipi za zelo okusno hrano in urejenost koče, kar je v času, ko ob koči raste prizidek, še posebej težko.

Na usposabljanju so predavali: Stojan Burnik (vodja usposabljanja), Luka Gratej, Blaž Kovač, Maja Pori, Jaka Rovan, Jože Rovan, Igor Rozman (vodja tečaja), Matjaž Šerkezi, Peter Šilak, Andrej Zore in Aldo Zubin.

Vsi tečajniki so uspešno končali osnovno usposabljanje. Sledi izdelava seminarske naloge, kjer prikažejo kolesarsko turo od ideje do izvedbe, s čimer so izpolnjeni pogoji za pričetek pripravniške dobe bodočih vodnikov. V času pripravništva morajo kandidati za vodnike pod mentorskim vodstvom uspešno izvesti 5 kolesarskih tur s skupino udeležencev. S tem izpolnejo še zadnji pogoj za pridobitev državne licence za turnokolesarskega vodnika.

Jože Rovan
fotografije: udeleženci usposabljanja

  09.07.2009

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti