Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Schareck

Danes zasneženi Koroški Šarek 3122 mJanez Pikon: Visoki in večno zasneženi avstrijski Šarek (3122 m), severno nad smučiščem z ledenikom Molltaler in južno nad nacionalnim parkom Hohe Tauren. Greben v megli in julijski snežni metež z novim snegom zadnje noči še poveča našo željo in izziv.

Schareck

Molltaler ledenik je odlikovan s koroškim pečatom kakovosti visokogorskih smučišč, mimo katerih se po strmem in zasneženem ledeniku z novozapadlim snegom povzpnemo na najvišji vrh Schareck (Šarek 3122 m) severno nad ledenikom. Tu smučajo vse leto in se pripravljajo številne reprezentance z vsega sveta. Opazujemo tudi navdušene rekreativce, ki si želijo julijske smuke (ponoči je zapadlo 3 cm novega snega). Dosežemo zgornji rob urejenih smučišč kjer prečimo pobočje in se povzpnemo na greben. Spremlja nas gosta megla, čeprav zaznavamo skorajšnjo razjasnitev. Hoja je prijetna, hladnejše ozračje z rahlim vetrom postreže z občutkom zimskih razmer visokogorja. Zahodno po meglenem in občasno prepadnem grebenu nadaljujemo proti vrhu Šareka.

V Smučišče na ledeniku Molltaler, Schareck (3122 m)

Za seboj zaslišim nekoga dejati »to je pa kot na Triglav.« Na mestih ozko na obe strani strmo delno prepadno sleme prekriva še gosta megla, ki skriva snežna pobočja Koroške in Salzburške pokrajine.

Vzhodni vrh (3105 m), Schareck (3122 m), med snegom in skalo

Dosežemo zasneženi vrh v trenutku, ko je posijalo sonce in razgrnilo večino oblakov nad nami. Vzdušje je še bolj prijetno in kar ne moremo skrivati navdušenja, ki so nam ga pripravili trenutni naravni pogoji na gori.

Slap in potok Pffumpfen in vzhodni greben, ter sosednji tritisočak (3105 m)

Kljub hladnemu vremenu smo se dlje časa zadrževali na gori, ter ob vračanju prečili celotni greben proti vzhodu do manjšega vrha (s križem, tudi tri tisočak 3105 m), ter preko njegovega temena sestopili najbolj vzhodno na skrajni rob ledenika, kjer smo se ob dolgem smučišču spuščali (po čevljih smučali) nazaj na izhodišče, ter se mimo številnih naravnih jezer spustili z zobato železnico v dolino.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Schareck

Sneg in skala Aperes Schareck
Schareck, 3122 m Sonnblick, 3106 m

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti