Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Osupljiv solo na Baffinovih otokih

Kalifornijski plezalec Dave Turner je v 39 urnem solo vzponu potegnil novo 1800 metrsko smer direktno iz Ledenega morja. Do stene s pomočjo Inuitov in motornih sani. Družbo so mu delali severni medvedi, lisice in tjulnji ter še nekaj ekstremistov s kite in base padali.

Dave Turner je med 65 dnevno ekspedicijo to pomlad soliral veliko novo smer na Baffinovih otokih. V ekstremnih razmerah polarnega kroga je sam z minimalno opreme preplezal 1800 metrov severnega grebena in stene Broad Peaka.

Turnerjev bazni tabor. V ozadju severna stena (baffinskega) Broad Peaka.

Vodili so ga Inuiti, avtohtoni prebivalci, potovali so z motornimi sanmi do Sam Ford Fjorda, nato pa so postavili bazni tabor pod Polar Sun Spire. Njegov načrt je bil smučati in raziskovati v aprilu in nato poskusiti eno ali več novih smeri, ko se maja vreme ogreje. Večino časa je bil na otoku sam, čeprav so ga občasno obiskali lovci, base jumperji in kite skierji. Turner je utrpel ozebline na prstih na nogi med plezanjem in smučanjem. To je vplivalo na njegove velike plezalne načrte. V začetku maja je poskušal še nepreplezano 1300 metrsko severno steno Beluga Spire, ki se dviga direktno nad Ledenim morjem. V steno je vstopil brez svedrov, portaledga in statične vrvi. Po treh dneh je preplezal 650 metrov smeri, večinoma po snegu, ledu in skali ter po strmem sistemu poči. Ko je hotel zamenjati čevlje, da bi začel s skalnim plezanjem je opazil svoje ozeble prste. Po padcu in dokaj hudih odrgninah se je umaknil. Teden kasneje je znova poskusil, s še manj opreme. Preplezal je 500 metrov v dveh dneh, poškodovani prsti so še vedno ovirali njegovo prosto plezanje, kar je onemogočilo vzpon na alpski način.

Ledeni Dave.

Po vrnitvi v bazni tabor je Turner dva tedna smučal in raziskoval, medtem so si njegovi ozebli prsti opomogli. Teden pred koncem odprave in s prsti, ki so se v plezalkah počutili bolje, se je odločil, da bo še enkrat poskusil še nepreplezano severno steno Broad Peaka,1450 metrov elegantno vijugajočega grebena, strmega snežnega pobočja in skalno glavno steno.

Zaradi novozapadlega snega in otoplitve so nastali nevarni plazoviti pogoji. Plezati je začel ob osmih zvečer. V ostrem skalnem grebenu je preplezal nekaj mešanih raztežajev, sledilo je snežno pobočje pod glavno steno. Plezanje do te točke je približno 5.8, M5, 60°. Headwall je ponudil sedem ratežajev A3, z obveznim prostim plezanjem 5.10+ (6b+), kar ga je pripeljalo do zmerno ledenega grebena, ki vodi do vrha.

Severna stena Beluga Spire- 1400 m.

Sestopil je po grebenu, ki ga je prej preplezal in kjer so ga čakale smuči. V bazni tabor se je vrnil po 39 urah brez počitka. Uporabil ni nobenih svedrov in v steni je pustil le dva klina v prečnici. “Nobena druga oprema in nobene smeti niso ostale v steni,” je dejal. Njegova neimenovana nova smer, je druga v steni in ima oceno VI, 5.10, A3, 60°.

Turner je odpravo financiral z nagrado American Alpine Cluba (Lymann Spitzer Cutting Edge Award 2009). Pred tem je dobil še priznanje "Naj" mladi plezalec (Robert Hicks Bates Award) za prvi vzpon (tudi solo) v Cerro Escudo, Patagonija.

Nova smer na severni steni Broad Peaka (levo) in Dave Turner pod headwallom (desno).

 

 


Clyde River. Vas z 950 prebivalci. Skoraj vsi so Inuiti.


Južna stena Great Cross Pillar (800 m).


Severna stena Polar Sun Spire (1500 m).


Našel je tudi luknjo tjulnja.

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave
Značke:
ALP novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti