Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pri soliranju se je smrtno ponesrečil

V solo vzponih brez vrvi mu ni bilo para. Bil je oster kritik vrtanja. Njegovega izziva za 10.000 dolarjev ni sprejel nihče. "Ena najboljših stvari, ki sem jih naredil je nova smer onsight solo. Naslednji korak je verjetno plezati gol, brez čevljev in magnezija ..."
Plezalna legenda John Bachar

John Bachar je padel med soliranjem v Dike Wall, Mammoth Lakes v Kaliforniji to nedeljo, 5. julija. Pod steno so ga našli mrtvega. Star je bil 51 let.

Dike Wall je čudovita stena iz prastarega granita in leži okoli 2700 metrov nad Mamutovimi jezeri, kjer je John živel s svojim sinom. Plezal je sam, ob vznožju 25 metrske stene pa so ga našli mrtvega.

John Bachar, One Man, One Myth, One Legend.

John Bachar, ameriška in svetovna plezalna legenda, se je rodil leta 1957. Odraščal je v Los Angelesu. Obiskoval je UCLA, kjer je bil njegov oče učitelj matematike, vendar jo je kasneje opustil zaradi plezanja. Živel je v Mammoth Lakes, v osrčju Sierre Nevade in bil vodja oblikovanja v Acopa International, podjetja, ki izdeluje plezalne čevlje. Leta 2006 je bil vpleten v resnejšo prometno nesrečo, ko se je vračal iz outdoor sejma v Salt Lake City in utrpel več zlomov vretenca.

Dolgo preden je bil bouldering popularen je John preplezal highball (brez crashpadov) boulderja Planet X (V8) in So High (V9), v katerem je ključni detajl 8 metrov nad tlemi. Veliko boulderjev v Yosemitih nosi Johnov podpis, tudi kultni Midnight Lightning, highball V8, ki sta ga skupaj z Ronom Kaukom preplezala leta 1978. 

Bachar v kultnem boulderju Midnight Lightning, Yosemite.

Ime si je ustvaril v Yosemitih s solo vzponi čez New Dimensions (6c) in Nabisco Wall (trije raztežaji), Waverly Wafer (6b), Butterballs (7a), Butterfingers (6c) in kot višek še onsight solo The Moratorium (6c+). Leta 1981 je obesil sporočilo "$10,000 reward for anyone who can follow me for one full day" . Nihče ni sprejel izziva. Bil je velik nasprotnik in oster kritik vrtanja smeri od zgoraj navzdol.

John Bachar v soliranju The Gift (7b+), Red Rocks, Nevada.

John je legenda svetovnega plezanja iz več razlogov. Njegov prvi odmevnejši vzpon se je zgodil leta 1981, ko je preplezal Bachar-Yerian, 150 metrsko steno Medlicot Dome v Tuolumne Meadows. Smer je navrtal od spodaj navzgor z vsega 13 svedrovci.

Leta 1986 sta s Kanadčanom Petrom Croftom povezala Nos v El Capu in Regular Route v Half Dome v 14 urah. Preplezala sta eno miljo vertikale. Razvil je tudi svoj način plezalnega treninga. Znana je "Bachar Ladder", mornarska lestev, ki ponazarja previs na kateri je redno treniral. V svojih najboljših letih je naredil zgibo na eni roki z 6 kg dodatne teže. Za trening ravnotežja je prakticiral danes zelo popularni slackline. Po njem je bil posnet tudi dokumentarni film One Man, One Myth, One Legend.

Bachar Ladder, Bacharjeva lestev.

"Vedno se trudim, da ne poškodujem skale, leplenje in klesanje oprimkov se mi zdi noro, že samo s svedrovci spreminjaš skalo za vedno. Skala ni samo tvoja. Če smeri ne morem preplezati z dolečenim stilom, jo raje prepustim drugim. Nekatere stvari, ki jih ljudje plezajo zdaj, si ne morem niti predstavljati. Kjer smo nekoč ugibali, če je sploh možno splezati gre danes Sharmina smer, ki sploh ni nič posebnega. Ena najboljših stvari, ki sem jih naredil je nova smer onsight solo. Naslednji korak je verjetno plezati gol, brez čevljev in magnezija ..."

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti