Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.07.09

Nekaj se je vseeno plezalo, odlične novice iz Pembroka

Aktivni Štajerci

Boris Strmšek (AAO Kozjak) nam je poslal nekaj podatkov, ki govorijo, da štajerska dekleta in fantje pridno plezajo. Najprej je pojasnil mojo napako v AN z dne 16.6. o plezanju v Koglu. Mojca Hribar je namreč članica AO TAM, menda so bili Tamovci malo jezni zaradi objave. A sam imam dokaj čisto vest, podatke sem namreč pobral na spletni strani AAO Kozjak, kjer pa žal ni bila napisana pripadnost soplezalcev. Mislim pa, da kaka velika škoda ni bila napravljena, ne? V Kamniški sta takrat bila še Marjan Horvat (AO TAM) in Simon Tutek (AAO Kozjak),  v Zupanovi smeri pa še dva Kozjačana Boris Strmšek in Gregor Glazer.

Sicer pa nekaj Strmijevih vzponov iz konca pomladi:Wunderwelt (7-/5-6, 160 m) s Petro Mirkovič, Kombinacija Serengeti - Erdgeisterweg z direktnim izstopom (6+/5-6, 280 m) z Mojco Balant (AO Rašica), Amtsschimmel (6+/5-6-, 160 m) prav tako z Mojco Balant, Waschrumpel (6-/5, 220 m) in Hühnerleiter (5+/3-4) z Marinko Rojko, Serengeti (6/5, 280 m) pa z Boštjanom Krajlahom. Vse smeri se nahajajo v različnih stenah Grazer Oberlanda. Bil pa je Strmi tudi v ljubih mu gorah. S Tomijem Majerjem in Igorjem Videčnikom je plezal kombinacijo Skalaške in Gorenjske smeri v severni steni Triglava (V+/IV, 1000 m), opazili so še naveze v Bavarski in Slovenski smeri.

Tradicionalno plezanje v Pembroku
Preizkušena ekipa plezalcev iz Tržiča in Trsta, Klemen Premrl, Miha Jazbec, Erik Švab in Igor Žerjal, je spet odpotovala na tradicionalno plezanje v Anglijo, tokrat za cel teden. V začetku junija so plezali v fantastičnih apnenčastih stenah ob morju, bera vzponov je velika in uspešna. Najboljša vzpona Erika Švaba, smer From a distance z oceno E7 6b na pogled ter smer Point Blank z oceno E8 6c, obe v Stennis Fordu, sta zares odlična dosežka in kažeta, da za težke trad smeri ni nujno potrebno stanovati na Otoku. To so dokazali tudi ostali trije s preplezanimi smermi do E6.V sredo bo med novostmi objavljena celotna reportaža s slikami in bogatim seznamom preplezanih smeri. Ostanite z nami!

Bernsko višavje
Ker je novic ob monsunskem vremenu minuli teden zelo malo, bom poflikal z zgodbico iz krajev, kjer je bilo vreme malo boljše, z visokih vrhov Bernskega višavja v Švici. Tam se je kalilo sedem kandidatov za gorske vodnike: Aleš in Nejc Česen, Samo Krmelj, Rok Zalokar, Matej Kovačič, Miha Habjan in Goran Turudič. Vsak njihov korak smo spremljali Andrej Štremfelj, Marjan Kregar, Boris Lorenčič in jaz. Za prvi cilj smo pristopili še v dežju, izbrali grebene in vesine Eigerja (3970 m) in uživali v sveže posneženem grebenu Mittelegi, JV grebenu in V vesinah. V nadaljnih dneh sta bili opravljeni prečenji Moncha in Truggsberga preden smo se preselili v najmanj obljuden del celotnih Alp, pod Sreckhorn in Lauteraarhorn. Oba spadata med najtežje štiritisočake v Evropi. Tam smo plezali JV greben Sreckhorna (4070 m) in ZJZ greben Lauteraarhorna (4042 m) in Lauteraarhorn stolpov (4015 m).

Iz Domžal

Minuli petek se je šest članov AO Domžale odpravilo na skupno turo na Kamniško sedlo z namenom, da naslednji dan še pred dežjem preplezajo kakšno smer. Zjutraj jih je pričakalo mrzlo vreme z vetrom, ki je osušil stene po nočnem dežju. Tako so lahko kljub čemerni napovedi preplezali nekaj smeri. Mojca Janžekovič in Roman Svetlin smer Poševna zajeda v Planjavi ( IV/III, 110 m), Aleš Janžekovič in Aleš Ipavec Smer Y v Planjavi ( III, 155 m) ter Jure Pezdirc in Rok Benkovič Zajedo v Brani (V-/III, 140 m).


Srečno!
Tomaž Jakofčič
 

V Zupanovi smeri v Koglu

Mavrica nad Vrati

Zbrani junaki, foto: B. Strmšek

Zajeda v Brani, foto:J. Pezdirc

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti