Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreče v Črnem Kalu

GRZS: Letos so se v plezališču Črni Kal zgodile tri nesreče, ko so bili na pomoč pri reševanju poklicani tudi gorski reševalci.

Dva ponesrečenca sta utrpela zelo težke telesene poškodbe, ena ponesrečenka pa težje. Vse nesreče so imele skupno značilnost – padec plezalca v vznožje stene.

Po razgovorih z varujočimi soplezalci in očividci nesreč so verjetni vzroki nesreč naslednji:

- plezalec pleza smer z varovanje od zgoraj – top rope. Ko pripleza do sidrišča z vponko, skozi katero je varovan, se dvigne še malo nad vponko, ki je sedaj popolnoma neobremenjena. Ko se pripravlja za spust, počasi obremenjuje vponko v sidrišču. Vrv začne zaradi nepravilnega poteka pritiskati na vponko na zunanji strani, odpre zaskočko (vrata) vponke, se izmuzne iz vponke in plezalec omahne. V sidrišču za spust je bila samo ena vponka brez matice. Nastala situacija je verjeten vzrok za dve nesreči.

- plezalec pleza smer z varovanjem od zgoraj. Ko pade, varujoča soplezalka podzavestno stisne prste in s palcem odpre zaskočko varovalnega pripomočka Trango cinch. Vrv prosto steče skozi njega in plezalec omahne.

Jani Bele, Komisija za informiranje in analize
Gorska reševalna zveza Slovenije

GRZS, 29.06.: Nesreče v Črnem Kalu

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRZS novosti

8 komentarjev na članku "Nesreče v Črnem Kalu"

Ivan Pepelnjak,

@Bojan: gre natanko za isti problem kot je "back clipping", le da so vponke na sidriščih nekoliko bolj pritrjene kot tiste na kompletih in je zato napačen potek vrvi lažje doseči.


Bojan Leskošek,

"Vrv začne zaradi nepravilnega poteka pritiskati na vponko na zunanji strani, odpre zaskočko (vrata) vponke, se izmuzne iz vponke in plezalec omahne."

A se lahko tole malo bolj podrobno razloži?

Je pod nepravilen potek mišljeno, da je bila plezalčeva vrv vpeta z napačne strani (ne od skale navzven), kot tukaj:

Če gre za ta primer, je naukov več: pravilno vpenjanje vponke v sidrišču, stalna obremenitev in še en dodaten vpet sistem v sidrišče, ki se izpne tik pred spustom (še bolje: vpet naj bo zadnji svedrovec pod sidriščem).


Metod Škarja,

Meni pa se zdi povsem verjetno, da je lahko pri vpenjanju 4. svedrovca padel na tla. Pogosto sem opazil, da se pri vpenjanju naberejo veliki viški vrvi, plezalec je najvišje nad spodnjim klinom, večina jih nabere vsaj 2m viška, ko nabira vrv (nabrati mora dvojno dolžino, od pasu do klina in nazaj + vedno še nekaj dodatne), varujoči pogosto podajo precej preveč vrvi (ki pogosto visi skoraj do tal, potem pa se hitro vleče nazaj), da zagotovo ne bi motili vpenjanja, pa še vrv je takrat precej mlahava. Ko sem včasih pri opazovanju približno preračunaval dolžine pri vpenjanju (tudi na tekmah), mi je bilo jasno da se pri vpenjanju 3. ali 4. klina lahko gladko pade na tla. Videl sem že padce, ki so bili visoko, pa so se končali zelo blizu tal. Tako da je še sreča, da tega ni več oz. so padci pri vpenjanju res redki.

Mislim, da bi pri izobraževanju nameniti več pozornosti podajanju vrvi, sedaj se zdi, da je prva prioriteta, da vrvi ja ne bi bilo premalo.


Blaž Konec,

Kako ga je pa soplezalec potem varoval? Če je vpenjal četrti komplet in pri tem omahnil bi ga moral soplezalec zadržati na vrvi. Ali je v ostale tri vpel vrv napačno in se je pri tem vrv snela iz vseh? Glede varovalnih pripomočkov pa mislim, da bi moral biti vsak, ki pleza seznanjen s tem kako se jih pravilno uporablja in kakšne so lahko posledice pri nepravilni uporabi.


Damjan Vrenčur,

Prvo objektivno poročilo, brez napihovanja in izmišljotin, izpod peresa poznavalca.

Edino pri zadnjem primeru bi pripomnil, da plezalec ni plezal z varovanjem od zgoraj, ampak je zdrsnil med vpenjanjem četrtega kompleta.


Damjan Vrenčur,

Da ne bo preveč ugibanja ...

Padel sem pri vpenjanju četrtega kompleta. Vse je bilo pravilno vpeto. Razlog poleta do dna je pravilno razložen v poročilu. Soplezalka je refleksno stisnila zaskočko varovalnega pripomočka Trango cinch. Šlo je za nepravilno rokovanje z varovalnim pripomočkom. Kot je omenil Jure, se to še lažje zgodi na pri nas bolj popularnem GriGriju. Splača se vložiti čas in voljo in se naučiti pravilno varovati s temi pripomočki.

GriGri:

http://lib.store.yahoo.net/lib/karst/D14.pdf

Cinch:

http://www.trango.com/pdfs/CinchInstructions.pdf


Jure Pezdirc,

Pri varovalni napravi Trango Chinch ni nobene potrebe po prstu na zaskočki! Ob enem pa mislim, da se podobna situacija še lažje zgodi tudi na Petzlovem Gri-Griju tako da velja biti pozoren!


Jure Pezdirc,

da lahko padeš na tla pri četrtem kompletu je mogoče tudi pri drugem razlogu (ki je napisan zgoraj). Pač plezalec pade varujoči se ustraši stisne varovalo in s tem popusti zavoro ter tako "ubriše v podn"!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti