Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz stene padel 15 metrov v globino

Primorske novice - Danijel Cek: ČRNI KAL ► Huda nesreča italijanskega plezalca - Vrv se je snela

V črnokalskem plezališču se je v soboto zgodila ena najhujših letošnjih nesreč, v kateri bi skoraj umrl italijanski plezalec. 47-letniku se je pri spustu po steni zaradi napake v nameščanju vrvi le-ta snela s karabina, zaradi česar je padel 15 metrov v globino. Reševalci so ga na kraju morali oživljati.

Nesreča se je zgodila v soboto ob 13.45, ko je 47-letni italijanski državljan preplezal steno v sektorju D črnokalskega plezališča in se pripravil za spust do vznožja stene. Pri tem pa je očitno storil skoraj usodno napako, ko je nameščal vrv v karabin, prek katerega bi vrv drsela ob spuščanju v globino. Zaradi napake se je vrv s karabina preprosto snela, Italijan pa je padel 15 metrov v globino in obležal ob vznožju stene.

Na kraj so nemudoma odhiteli zdravstveni reševalci koprskega zdravstvenega doma in reševalne postaje Izola, koprski poklicni gasilci, člani gorske reševalne službe, policisti, takoj pa so k steni klicali tudi helikoptersko nujno medicinsko pomoč.

Plezalec si je ob padcu po prvih podatkih hudo poškodoval glavo, hrbtenico, rebra in nogo. Po pričevanju reševalcev že dolgo niso oskrbeli tako hudo poškodovanega plezalca. Ves čas je bil v nezavesti, v rešilcu je celo nehal dihati, zaradi česar so ga morali oživljati.

Zdravnik nujne medicinske pomoči pa ga je kar dobro uro oskrboval, da je njegovo zdravstveno stanje toliko stabiliziral, da so ga lahko prepeljali s helikopterjem v Ljubljano. Po domnevah očividcev naj bi imel tudi krvavitve v možganih.

Italijana je reševalo sedem gorskih reševalcev, osem gasilcev koprskega gasilske brigade, zdravstveni reševalci iz Kopra in Izole, policisti in ekipa reševalcev iz helikopterja, z motorno žago pa jim je priskočil na pomoč tudi domačin. Ker je plezalčevo življenje viselo na nitki, so ga na nosilih prenesli dobrih 200 metrov nižje od vznožja stene in tam posekali grmovje ter pripravili zasilno pristajališče za helikopter. Kakšno je zdravstveno stanje ponesrečenega v bolnišnici, ni znano. Podobna nesreča se je zgodila 1. maja, ko je na skoraj enak način s stene padel Postojnčan.

Daniiel Cek


 

 29.06.2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografije: GRS

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Iz stene padel 15 metrov v globino"

Filip Vidmar,

"Po domnevah očividcev naj bi imel tudi krvavitve v možganih."

Bi morda malo premislili pred poobjavami takih debilnosti?

Pa ne zaradi zgornjega stavka, cel članek je nevreden poobjave, naj raje ostane tam, kjer se ga je ubogi prvi urednik sploh odločil objaviti.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti