Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Huber in Ondra

Alexander in Adam Ondra ter Schleierwasserfall
Huber solo čez Komunista (8b+): "Dolgi in težki gibi mi ne dajo možnosti, da pomislim kaj delam". Adam Ondra hitro preplezal neponovljene Huberjeve 9a. Open Air (9a+) označil za eno svojih najtežjih.

Schleierwasserfall. Za marsikoga težko preberljivo, a vsekakor zelo zanimiva pohodniška točka in plezališče v Wilder Kaiserju na Tirolskem. Zaščitni znak je mogočen slap pod katerim se pohodniki lahko tudi sprehodijo. Najbolj znano ime tega kraja je Alexander Huber.

Slap Schleierwasserfall

Na mrzlo, suho jutro 20 aprila je Huber prosto, brez varovanja preplezal 22 metrsko smer The Kommunist (8b+) v svojem najljubšem plezališču Schleierwasserfall v Avstriji. Upal je da, bo čisto sam pri vzponu, a po ogrevanju je prišel pohodnik. Huber mu je dal svojo kamero, ne da bi mu povedal kaj bo posnel. Plezati je začel okoli devetih. Prvič je namočil roke v magnezij po sedmih metrih, nato vstopil v pet metrski detajl deset metrov nad tlemi. "Dolgi, težki gibi zahtevajo zbrano plezanje in mi ne dajo možnosti, da pomislim kaj delam" je dejal Huber. Po kratkem počitku nad ključnim detajlom je sledilo lažje plezanje s težavami 7c. Huber je svoj solo imenoval "iskanje svojih meja" in pravi, da jih je našel v Kommunistu. "Po solo vzponu čez The Oppurtunista (8b, ki jo je Huber soliral leta 2003, prav tako v Schleierwasserfallu, op.p.) vem, da še nisem prišel niti blizu svojim mejam. Po drugi strani pa se zavedam, da je čas omejen. Z vsakim letom je težje držati visok nivo v športnem plezanju. V bistvu moj nivo ni veliko višji kot je ocena Kommunista in tudi po intenzivnem treniranju in študiranju te smeri je ne morem vedno preplezati. Ampak po veliko solo vzponih vem, kako moj um in telo delujeta pri soliranju".

Vprašanje časa je bilo, a v tem primeru je trajalo zelo dolgo. Natančno 17 let. Poglavje je zaključil 16 letni Adam Ondra, ki je izvedel prvo ponovitev smeri Om v Schleierwasserfall. Zgodbo je leta 1992 začel pisati takrat 24 letni Alexander Huber, ki si je s to umetnino utrl pot v iskanju svojih meja. Iskanje se je začelo s smerjo Om 9a, nadaljevalo z Weisse Rose 9a leta 1994 in se zaključilo dve leti pozneje z Open Air 9a+.

Alexander Huber leta 1992 v smeri Om

Mogoče zaradi lokacije, težkega vstopa ali pa preprosto zato, ker so bile prekleto težke... dejstvo je, da so smeri ostale neponovljene dokler si ni čudežni Ondra zadal osebno nalogo: ponoviti še neponovljeno. Rezultat tega je Weisse Rose septembra 2008, Open Air dva meseca pozneje, ki je ena najtežjih smeri, ki jih je Ondra sploh preplezal in zdaj še Om. Po tem popolnem triu bi bilo zanimivo slišati avtorja, ki je leta nazaj vložil veliko časa in truda v svoj osebni projekt. Kot ponavadi ima Nemec, ki je spremljal Ondro na zadnjih uspehih, jasne misli."Prejšnji vikend sva skupaj plezala. Kaj naj rečem, dolgo časa je trajalo! Toda zdaj res lahko rečemo, da plezalca kot sta Adam Ondra in Chris Sharma predstavljata generacijo plezalcev, ki so dosegli novo stopnjo težavnosti. Čeprav Adam ni preplezal nič težjega kot sem jaz v začetku in sredi devetdesetih, je te smeri ponovil suvereno, kar dokazuje da, pleza na drugem nivoju kot najboljši v mojem času. Open Air v petih dneh, Weisse Rose v sedmih dneh, Om v dveh... in mimogrede 8b in 8a na pogled in Shogun 8c v tretjem poskusu... in vrsto 8c na pogled... Sharma je prvi, ki je dosegel 9b in kot zgleda bo Ondra zvišal težavnost še dalje. Poleg tega je Adam res prijetna oseba in imeli smo dva res lepa dneva!
Ondra je potrdil oceno za Om 9a. Ponavljam: smer je prvi preplezal Alexander leta 1992, leto preden se je Ondra rodil.


Dve generaciji, en pogled: Alexander Huber & Adam Ondra

Pomembno je razumeti, da se časi spreminjajo oz. so se spremenili: Ondra in Sharma (ter drugi) spreminjajo meje mogočega. To dokazujejo težavne smeri Sharme (9b) in hitrost, s katero Ondra ponovi kakršne koli probleme, ki se smatrajo za mejo mogočega. In prav to dvigovanje meja v steni in bolderjih postaja igra, ki zares šteje. Nekakšen povratek k originalnem duhu športnega plezanja. Kdo se bo dvignil do izziva? Kdo bo imel pogum, da bo posvetil čas za še težje in še bolj utrujajoče projekte?

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave
Značke:
PLE novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti