Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za planinski muzej pričakujejo državni denar

Delo - Blaž Račič: Na razpis ministrstva za kulturo je Gornjesavski muzej z Jesenic prijavil tudi Slovenski planinski muzej – Aljažev stolp bi preselili s Triglava v Mojstrano

Jesenice – Gornjesavski muzej Jesenice se je prijavil na razpis ministrstva za kulturo, pri katerem lahko občinski oziroma medobčinski muzeji pridobijo pooblastilo za opravljanje državne javne službe in pravico do državnega financiranja. Na razpis, ki se izteče danes, so po besedah direktorice Gornjesavskega muzeja Jesenice Irene Lačen Benedičič prijavili tudi Slovenski planinski muzej, ki ga bodo odprli avgusta prihodnje leto v Mojstrani. Ministrstvo za kulturo bo opravilo izbor predvidoma do konca avgusta, nova ureditev pa bo zaživela prihodnje leto.

Vsebina Slovenskega planinskega muzeja je določena, zanj že pripravljajo razstavne eksponate in drugi razstavni material, je povedala Irena Lačen Benedičič. Razstava bo zasnovana kot vzpon na goro in bo zajemala priprave za vzpon (zbiranje opreme, informacij o vremenu, planinskih kočah), spoznavanje okolja (rastlinskega in živalskega sveta, geologije) in sam vzpon na goro, skupaj z zgodovino in alpinističnimi dosežki. V muzeju bosta še informacijska točka in muzejska trgovina. Irena Lačen Benedečič podpira tudi pobudo za prestavitev Aljaževega stolpa z vrha Triglava v muzej.

Državno sofinanciranje muzeja pomeni, da država zagotovi do 80 odstotkov denarja za njegovo delovanje (razstavo nameravajo redno dopolnjevati in posodabljati), konzervacijo in arhiviranje predmetov in tudi zaposlitev novih muzejskih delavcev. Ekipo Gornjesavskega muzeja so že dopolnili z novim kustosom za planinstvo (skupaj sta zaposlena dva). Na začetku bo moral muzej nameniti precej pozornosti konzervaciji razstavnih eksponatov, zaposliti konzervatorja in fotografa ali dokumentalista.

Gornjesavski muzej je pred časom že dobil pozitivno mnenje službe za premično dediščino in muzeje iz Narodnega muzeja Slovenije, ki predlaga priključitev novega planinskega muzeja Gornjesavskemu muzeju, saj je ta že doslej upravljal Triglavsko muzejsko zbirko. Poleg tega sta občini Jesenice in Kranjska Gora kot ustanoviteljici Gornjesavskega muzeja spremenili odlok o ustanovitvi muzeja tako, da omogoča prijavo na omenjeni razpis.

Blaž Račič

www.delo.si     19.06.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

6 komentarjev na članku "Za planinski muzej pričakujejo državni denar"

Iztok Snoj,

Mogoče bi bilo v stavbo planinskega muzeja potrebno preseliti predsedstvo PZS. Kar niti ne bi bilo tako slabo za planinsko gorništvo. (Mislim dobesedno in ne v prenesenem pomenu.)


Iztok Snoj,

Stolp so preselili v muzej!

Pa to bi bila novica tisočletja, če bi šlo za Eifflov stolp.

Postavljen je bil vsega 6 let pred Aljaževim…

Že pred leti se mi je zdelo, da želijo promet v Vrata omejiti predvsem iz pridobitvenih razlogov (zaslužek) in ne iz ekoloških razlogov. Če Slovenci res potrebujemo planinski muzej, ni zares jasno, kaj potrebuje tak muzej. Oziroma, kakšne drugačne eksponate lahko ponudi obiskovalcu, kot so cunje, nekaj različnih vrst derez in cepinov, pa verjetno še kako staro sliko. Predvidevam, da bi jim original prišel prav zaradi trženja, ne kakšne vseslovenske koristi ali rešitve pred »grozečim« propadom. Ideja: v muzej naj postavijo kak zelo star križ, ki se trenutno nahaja na kateri od gora in na tisti vrh postavijo novega (po možnosti veliko večjega).

Glede na to, da je PM (to je okrajšava za Planinski muzej, da ne bi kdo imel asociacijo na kaj drugega) v domeni PZS, je jasno (tudi po neodzivu), kakšno je stališče vrhov planinske organizacije.

S tistim predlogom, da se v stavbo planinskega muzeja raje preseli predsedstvo PZS, nikakor nisem mislil, da so oni »za v muzej« ali bi celo imeli muzejsko vrednost. Meni se zdi, da bi vodstvo v bližini narave in gora vseeno delovalo bolje. Naslednje generacije vodstev bi imele boljše pogoje (boljši stik z naravo in gorami). Tako da je danes približno vseeno, kdo sedi v vrhu. Ker v vseh organizacijskih vrhovih gre mislim da danes v bistvu predvsem za denar in nič drugega, le embalaža (ovoj) je drugačna.

Torej današnje geslo se glasi: Eifflov stolp v muzej!


Igor Zlodej,

Aljažev stolp mora ostati tam kjer stoji že 114 let. Če je to zares predlagala PZS s svojimi vrhovniki na čelu, potem bo s tem zadala zadnji smrtni udarec svojemu članstvu, da ne pišem o razburjanju, ki bo temu sledilo.


Jaka Ortar,

O to pa ne! Dvojnik bo namreč večen in nikoli dotrajan, takega je pa škoda imeti v muzeju!. Bodo množice pač romale na Očaka k dvojniku. Opa, kaj pa če bodo zaradi tega raje šli v muzej k originalu kot na Triglav? Res trajnostna rešitev, ohranjena bosta tako stolp kot njegov simbolni pomen in še gorsko okolje.


Tomaž Ogrin,

Tu nekaj ne štima. A ni boljš dvojnik nardit kar v dolini, s pomočjo kroparskih kovačev in jeseniških železarjev. Mero jemat pa lahko hodi vodstvo PZS na vrh k Aljaževem stolpu.


Tomaž Ogrin,

Tudi prav. Bomo pa dobili dvojnik, ki se bo počasi približeval originalu. Nekoč bosta dva originala. Gorenjci so od vraga.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti