Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V svetu krivopetnic

TNP: V okviru 3. umetniške delavnice Trenta Ars, ki bo v dolini Trente od 20. do 26. junija, bo letos prvič organizirana tudi fotografska delavnica

Triglavskega narodnega parka z naslovom V SVETU KRIVOPETNIC pod mentorstvom Jožeta Miheliča, vodje službe za izobraževanje in naravovarstveno vzgojo v TNP.

Fotografska delavnica bo v četrtek, 25. junija, zborno mesto je Informacijsko središče TNP Dom Trenta, pričetek pa ob 8. uri.

Prijave za fotografsko delavnico zbiramo do 24. junija na 031 260 192, kotizacije ni.

* * *

Bele žene Zlatorogovega kraljestva imajo v trentarski mitologiji povsem človeško podobo, le stopala imajo zasukana tako, da je spredaj peta namesto prstov. Bolj od podobe Krivopetnic je mitičen njih svet, ki ga ustvarjajo strma, včasih prepadna pobočja, da zaboli v vratu, nekdanje ovčje planine na visokih legah, k nebu segajoči beli grebeni.

Predlagana »fotografska delavnica« je resnična pot Krivopetnic. V Trebiškem dolu najprej pozabljeni planini Krotica in Lepoča, dve uri hoda višje, ko potihne šumenje gozda in gorskega potoka, veličastna planina Trebiščina pod sivimi stenami Velikega Špičja. Lesene pastirske stavbe so se že zdavnaj sesule pod snegovi, kajti zadnjikrat so pasli pred štiridesetimi leti (1968).

Hoje bo za štiri ure, mi pa bomo ta čas več kot podvojili, kajti v Zadnjici je najlepše proti večeru. Hodili bomo po poteh Krivopetnic, mimo njihovih skrivališč, se dotaknili redkih dragocenosti. Potrebna je dobra gorniška oprema in primerna pripravljenost na napore, kajti navzgor in navzdol bomo premagali tisoč metrov. (Ob slabem vremenu se bomo Krivopetnicam pustili zapeljati v nižje lege.)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti TNP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti