Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN-16.06.09

V glavnem južne stene in Dolomiti

V glavnem južne stene

Sezona velikih severnih sten se še vedno ni pričela, snežišča pod stenami so še vedno prostrana in tudi v grapah in večjih gredinah je še kar nekaj snega. Na udaru so bile minuli vikend predvsem prisojne stene. V Koglu sta plezali dve navezi AAO Kozjak. Primož Frangež in Mojca Hribar sta v nedeljo plezala Kamniško smer, klubska kolega Simon Hrašovec in Dušan Rauter pa Zupanovo. Na drugem koncu doline sta nad tolmuni Repovega kota uživali Nina Bernard in Urša Erman (obe AO Rašica). Plezali sta Spominsko smer Dušana Kukovca (VI+/V, 350 m). Lepa in kar poštena smer verjetno ni videla dosti mišičastih ženskih rok, ki bi se vihtele preko njenih belih plošč. Originalni izstop preko previsne plošče verjetno sploh še ni bil prosto prplezan. Večina plezalcev izstopi po poči oz zajedi desno. Sta pa dekleti dejali, da je snega pod steno še nekaj, sestop preko Srebrnega sedla pa je povsem kopen.

V bližnjem Dedcu je bilo preplezanih kar nekaj smeri, nižje ležeča Vežica pa je bila v soboto še pretežno mokra. Kljub temu sta se ob večjih načrtih v Akademski smeri tolažila Silvo Karo in Luka Lindič.

Ojstrica

Po dosegljivih podatkih so bili edini pravi severni vzponi opravljeni v Ojstrici pretežno s strani članov Akademskega AO. Peter Juvan in Maja Apat (AK Slovenj Gradec) sta v nedeljo preplezala Šentjursko smer (VI+/ V+, IV, 550 m). Smer še ni videla veliko prometa, tokratna ponavljalca pravita, da po krivem. V smeri sicer tiči le nekaj klinov. Damjan Vrenčur in Klavdija Verce sta že v petek prosto preplezala Spominsko smer Ive Reye imenovano tudi Zmaj (VII/VI+, V, 550 m).


Dolomiti
Skorajda več kot v slovenskih gorah je bilo naših plezalcev v Dolomitih. Z razlogom. Poleg znanih atributov tamkajšnjih sten je večina objektov že kopnih, suhih in primernih za uživaško plezarijo. Dolga leta preizkušana naveza, Matic Jošt in  Boris Lorenčič, je tri dni delovala nad Cortino. Vplezavala sta se v steni Col de Bois in levem delu Tofane kjer sta v stolpu imenovanem Casteletto plezala smer Grande Guera (7a, 220 m). Kot že mnoge naveze pred njima sta tudi onadva zastonj iskala težave, ki bi potešile 7a-jev željna gamsa. Najtežji raztežaj sta primerjala z znano Zajedo na lusko v Kotečniku, ki je ocenjena s 6b. Zadnji dan sta se nato spopadla z dolomitsko super klasiko Laccedelijevo smer (VIII-/VI+, 450 m) v Cima Scotoni.  Uroš Brecelj in Mojca Žerjav sta prav tako plezala v levem delu Tofane Di Rozes. Lotila sta se smeri Mai Mollar (7a+/6c obv., 380 m). Uroš je smer brez problemov preplezal na pogled.


Maroko
Zakonca Grmovšek sta na svoji spletni strani objavila  krajšo reportažo z vsemi podatki o njihovih odličnih vzponih v stenah doline Taghlia v Maroku. Kogar ob branju in gledanju slik ne bodo zasrbeli prsti mora nujno k zdravniku.

Srečno!
Tomaž Jakofčič
 

Značke:
AN novosti

3 komentarjev na članku "AN-16.06.09"

Tomaž Jakofčič,

Ups, hvala za dopolnilo. Se spomnim, da sem Kukovčevo že enkrat izpostavil, sem pa gladko pozabil epilog.


Mojca Hribar,

Včeraj so me spraševali, če sem dokončno 'prestopila'... no, zaenkrat sem še vedno AO TAM :)

LP,

Mojca Hribar


Iztok Bokavšek,

Prosti vzpon preko plošče v smeri Štefana Kukovca je že bil opravljen, smo pa tudi že debatirali o njem v Alpinističnih novicah z dne 12. 12. 2006:

http://www.gore-ljudje.net/novosti/24196/

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti