Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Povica

Pašnik POVICA pod planino KonjščicaJanez Pikon: Travnato pobočje, ki so redko porasli z drevesno vegetacijo, kot so posamično drevje, skupine dreves, rušje in so za živino zadovoljivo dostopni je sončni pašnik Povica med nižjo Uskovnico pod planino Konjščica.

Povica

Glede opredeljevanja primernosti prostora in naravnim danostim, ki jih nudi srednje gorski pašnik Povica, najbolj ustreza tradicionalen način paše. Tega kaže vsekakor ohraniti in vzdrževati, saj je s krajinsko ekološkega in naravno varstvenega stališča prijaznejši do okolja. Sprejemljiv je tudi z gospodarsko ekonomskega stališča. Značilnost planinskega pašnika Povica, kot drugih, tudi visokogorskih pašnikov je krajinsko in ekološko izredno ranljiv svet, saj je potrebno sproti zagotavljati ustrezne sanacijske ukrepe, da pašniki ob prekomernem zmanjševanju staleža živine in paše ne bodo v večji meri izpostavljeni zaraščenosti. Travnato pobočje, ki so redko porasli z drevesno vegetacijo, kot so posamično drevje, skupine dreves, rušje in so za živino zadovoljivo dostopni je sončni pašnik Povica med nižjo Uskovnico pod planino Konjščica.

Pašnik Povica med Uskovnico in planino Konjščica, Viševnik

V teh dneh so pašnik, ki služi svojemu namenu že od začetka petdesetih let (leta 1958 je bil skozenj pašnik Povica speljan tudi vodovod za potrebe Uskovnice) ponovno pripravili za poletno pašo (čredinko), kot pomoč višji planini Konjščica.

Travnato pobočje, ki so redko porasli z drevesno vegetacijo, kot so posamično drevje, skupine dreves, rušje in so za živino zadovoljivo dostopni je sončni pašnik Povica med nižjo Uskovnico pod planino Konjščica.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Povica

Pašnik Povica Za Robom
Pašnik Povica Za Robom

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti