Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Baško sedlo

Vrh Bače z vklesano utrdbo v steniJanez Pikon: Sedlo povezuje greben Koble do Črne prsti in Komne. Tu čez je v prejšnjih stoletjih potekala glavna bohinjska prometnica, saj je bil Bohinj takrat tesneje povezan s Primorsko kot z Gorenjsko.

Baško sedlo

Spodnje Bohinjske gore so v času prve svetovne vojne in tudi do 40 let prejšnjega stoletja mejile z Italijo, tu je potekala državna meja. Veliko teh sledi najdemo povsod, bunkerji in kasarne z ostanki so še danes vidni, nekaj tega vam prikazujem na fotografijah. Spominsko ploščo »SAT FELTRE,« ki je pritrjena nad mulatjero med prelazom Vrh Bače in lovsko kočo Na Koucah je nekomu uspelo poškodovati s strelnim orožjem, kar se dobro vidi na fotografiji. FELTRE je ime italijanskega mesta južno pod Dolomiti, med zahodnim mestom Trento in vzhodnim Bellupo. Ker so ti objekti, vredni arhitekturni spomeniki naše zgodovine, vidni ob mnogih planinskih poteh je prav, da smo obveščeni o različnih obdobjih za različne namene, za katera so bili zgrajeni.

Vhod v pečino, plošča »SAT FELTRE,« nad mulatjero, Kamnita utrdba

Če bi največje in najbolj ohranjene obnovili in namenili za muzejske zbirke ali turistične točke, bi slovensko podeželje lahko še kaj pridobilo na zanimivosti.

Vhod do strelne line, pogled skozi strelno lino v smeri Slatnika

Raznoliko oblikovan greben preko Senoviša (1452 m) do Vrha Bače (1273 m) si sledijo vrhovi s področji. Krevl (1515 m), Poldetov rovt (1485 m), Kobla (1498 m), naj omenim kot zanimivost, da je Bohinjski predor točno pod vrhom Koble, še natančneje 977 m do tirnic v predoru, sledi vzhodno pobočje Bisagarjevega rovta (1370 m), Rob (1300 m), Šance (1350 m), Vrhe (1312 m - drugi poraščen vrh), Vrhe (1374 m - prvi poraščen vrh), Vrh Bače (1273 m).

Reljef južnega grebena Koble, Vrh Bače v smeri Slatnika, strelne line

Omenjam zanimivost iz daljne preteklosti: že kot otrok sem večkrat slišal pripovedovati starejše o ajdovskem grobišču med prelazom Vrh Bače in karavlo na Laškem, še danes točno ne vem kje, toda znanec trdi, da ve zanj, tudi arheologi so že preiskovali teren.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Baško sedlo

Pod Šavnikom Vrh Šance
Notranjost utrdbe Sat Feltre

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti