Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ocean Lava - časovna obzorja

TNP: Vabljeni na odprtje video instalacije avtorja Andreja Zdraviča Ocean Lava - Časovno obzorje , ki bo v soboto, 13. junija, ob 19. uri, v Informacijskem središču TNP Dom Trenta.

Doživljanje prvobitnega boja med ognjem in vodo … to je vizija rojevanja sveta, meditacija o energijah, ki so oblikovale in še danes oblikujejo naš planet


Filmsko gradivo za instalacijo je bilo posneto na otoku Hawaii.

Doživljanje prvobitnega boja med ognjem in vodo … to je vizija rojevanja sveta, meditacija o energijah, ki so oblikovale in še danes oblikujejo naš planet.


Instalacija Ocean Lava je zastopala Slovenijo na 48. Beneškem bienalu 1999.
Friedrich Danielis je v recenziji bienala (Zmagoslavje Andreja Zdraviča, Wiener Journal) zapisal:

„… Ocean Lava (1999), trideset minutni film na desetih, v loku postavljenih ekranih, ne prikazuje nič manj kot rojstvo sveta. Žareča materija pljuska, šumi, plapola, sika, brizga in trepeta skozi divje brbotajočo vodo; rdeča, rumena, belo razbeljena lava sili navzgor skozi divje morje, ki se giblje v mogočnih valovih od enega ekrana do drugega, v veličastnih slikah mogočne ustvarjalne narave. Obiskovalec z očmi nejeverno vpija barvno valovanje, začuden nad nečem, kar se ni nikoli zgodilo, nad nezaslišanim. Napolnjuje pa ga tudi hvaležnost do umetnika, ki brez vsake nečimrnosti, toda v popolni posesti visokih tehničnih sposobnosti, naredi vidno temeljno resnico, v primerjavi s katero napeto prizadevna in truda polna sodobnost številnih razstavljenih del (na 48. Beneškem bienalu) popolnoma obledi, da nam narava pripoveduje, kar nam kaže. Kar nam kaže Zdravič, je naravi čudovito enakovredno. Velikan je“.


Za svoje delo je Zdravič prejel več nagrad, med drugim Western States Media Arts Fellowship in National Science Foundation award (ZDA) ter nagrado Prešernovega sklada RS leta 1999.
Od leta 1997 dela pretežno v Sloveniji in Evropi. Že dalj časa se ukvarja tudi z obsežnim celovečernim filmskim projektom Gozd.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti TNP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti