Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Osemindvajsete Gorske sledi

bodo na TV Piki premierno predvajali v četrtek, 4. junija, ob 18.30, ponovitev pa bo v ponedeljek, 8. junija

Preko poletja bo ekipa Gorskih sledi delala le s polovično močjo. Tako bomo v treh poletnih oddajah za vas pripravili tri nove prispevke in ponovili tri zanimive prispevke iz prve sezone.

Tokrat bomo v prvem delu oddaje ponovili prispevek o Arhivskih gorniških posnetkih in filmih iz pete oddaje, v drugem delu pa bomo obiskali Golico in narcise.

Gorniškega filmskega materiala je pri nas zelo veliko. Nastal je v domačih gorah (na primer kratki gorniški filmi, ki so med leti 1947 in 1952 nastali v okviru zbirke Filmski obzornik) kot tudi med našimi alpinističnimi odpravami (na primer prva odprava: Trisul, Hindukuš, Anapurna, Makalu, Everest, Lotse in druge). Večina tega materiala je vzorno arhivirana v dveh naših najpomembnejših arhivih, v zadnjih letih pa ga sistematično restavrirajo in presnemavajo na nove nosilce slike in zvoka.
Pravilno je, da se danes ti posnetki čim bolj približajo širšemu občinstvu, saj predstavljajo bogato gorniško in kulturno dediščino, na katero moramo biti tudi predstavniki mlajših generacij ponosni in zanjo hvaležni starejšim generacijam planincev in alpinistov.

Na pobočjih Karavank nad Jesenicami v mesecu maju zacvetijo narcise oziroma ključavnice. Na nekaterih območjih, zlasti na tako imenovanih rovtih, zacvetijo v takšnem številu, da pobočja izgledajo belo kot pozimi. Kljub množičnosti je rastlina že od leta 1949 zavarovana, ker zaradi spremenjenega načina gospodarjenja vse bolj izginja in za to velja za ogroženo.
Narcise na Golici in njeni okolici bomo obiskali s priznano botaničarko, dr. Nado Praprotnik.

Devetindvajsete Gorske sledi bodo na sporedu v četrtek, 2. julija ob 18.30.

Več o oddaji si preberite na uradni spletni strani Gorskih sledi, kjer so v Arhivu dostopne skoraj vse dosedanje oddaje.

Srečno!

Tine Marenče
Fotografije: Aleš Kunaver in Tine Marenče

 
 
 
 
 
 
 
 
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti