Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Od stolpa muzej ne bo živel

Žurnal 24 - Andraž Sodja: Planinski muzej v Mojstrani je zgrajen, odprt bo 7. avgusta

V Šlajmerjevem domu v Vratih so v okviru dnevov evropske kulturne dediščine predstavili razstavo o Jakobu Aljažu in projekt slovenskega planinskega muzeja. Napovedana je bila tudi predstavitev poročila zavoda za varstvo kulturne dediščine o stanju Aljaževega stolpa na Triglavu, za katerega se je omenjala možnost prestavitve v muzej in nadomestitve z novim, vendar so predstavitev poročila prestavili na danes, in sicer bo na sedežu zavoda v Ljubljani.

Po predstavitvi je vodja projekta slovenskega planinskega muzeja Miro Eržen povedal: "V to zgodbo s prestavitvijo Aljaževega stolpa je bil Slovenski planinski muzej kar nekako porinjen. Pojavljali so se očitki, da s tem iščemo samo atraktivnost in komercialne učinke. Takšna ugibanja kažejo na popolno nepoznavanje širine in bogastva slovenske planinske zgodovine, saj se soočamo s težavo, kako to bogastvo stlačiti v muzej. Stolp sicer predstavlja boj za slovensko identiteto, še daleč pa to ni eksponat, od katerega bi muzej živel. Ko se je pojavila ideja, da bo šel stolp v muzej, če se bo odločila stroka tako, pa smo morali razstavo prilagoditi tudi na to možnost. Odločitev pa prepuščamo stroki."

Muzej 115 let za stolpom
Muzej bo po besedah Mira Eržena odprt 7. avgusta prihodnje leto ob 115. obletnici postavitve Aljaževega stolpa, odprl pa naj bi ga predsednik Danilo Türk.

Kot je dodala direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice Irena Lačen Benedičič, je zgradba že dokončana: "Zaključujemo samo scensko postavitev razstave, tako da nas drugo leto čakajo le še zaključna dela s postavitvijo in izvedbo vse do odprtja."

Projekt, ki ga sofinancira Evropska unija, je vreden 2,4 milijona evrov, deloval pa bo v okviru gornjesavskega muzeja.

 

 

  2. 10. 2009

Zgradba planinskega muzeja v Mojstrani je že dokončana, postavitev razstave pa bo dokončana do maja prihodnje leto. © Andraž Sodja


 

MMC RTV SLO, 02.10.: Z Aljaževim stolpom le ni tako slabo
Aljažev stolp je v zelo dobrem stanju, meni Ivo Nemec, vodja naravoslovnega oddelka Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS).

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Od stolpa muzej ne bo živel"


Marjeta Štrukelj,

Od stolpa muzej ne bi živel…

Saj bi bilo tudi žalostno, če bi… Iskreno povedano, zelo sem se veselila tega muzeja. Zagotovo ga bom tudi obiskala, v spomin na vse, ki so utirali pota slovenskemu gorništvu v sam svetovni vrh. Z umazanijami, ki spremljajo izvedbo, pa bom zagotovo stopila vanj kritično skeptična do izvajalcev. Želim si, da bi ga lahko pokazala svojim prijateljem iz tujine. Da me ne bo sram kot nedavno mojega prijatelja, ki je v Postojnsko jamo povabil svoje angleške prijatelje. Pri dovolj zasoljenih cenah vstopnine poleg parkiranja menda zaračunavajo še WC. Človek bi v tej lepi deželi lahko poginil od žalosti in sramote.


Heinrich Blagne,

"V to zgodbo s prestavitvijo Aljaževega stolpa je bil Slovenski planinski muzej kar nekako porinjen. Pojavljali so se očitki, da s tem iščemo samo atraktivnost in komercialne učinke ..."

Kako zdaj porinjen, ko ste vendar še pred kratkim izjavljali (vodstvo PZS), da Mojstranjški muzej potrebuje svojo "Mono Liso", oz Aljažev stolp?!

Izjava je hudo sprenevedajoča spaka, ki jo je bilo nujno potrebno zvariti, med drugim tudi zaradi dejstva, da je predsednik Turk, ki naj bi otvoril novi muzej (očitno bo) javno izjavil, da se s prestavitvijo A. stolpa ne strinja.

A to gotovo ni edini razlog, saj poleg njega, temu hudo nasprotuje celotna Slovenska javnost. Je mogoče kdo malce pozno dojel, da je šlo za "brcanje proti osti", pa se je zato tako ranil, da zdaj joče zgodbo o očitkih?

Odločitev prepuščate stroki? Predlagam vam strokovnjake ki skrbijo za Eifelov stolp, kateri bo zagotovo na svojem mestu ostal še vsaj nadaljnjih sto (in več) let.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti