Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Piš podrl Tržaško kočo na Doliču

Dnevnik - : Po zadnjih ugotovitvah je snežni plaz zgrmel v dolino 200 metrov stran od koče

   
 

Tržaška koča na Doliču je tako poškodovana, da je ni mogoče obnoviti. (Foto: Planinska zveza Slovenije)

 

Letošnja s snegom obilna zima je povzročila precej škode na planinskih postojankah. Po doslej zbranih podatkih je najhuje s Tržaško kočo na Doliču, ki je praktično porušena. Po zadnjih ugotovitvah naj je ne bi porušil snežni plaz, kot so mnogi domnevali, ampak piš, ki ga je povzročil velik plaz, ki je zgrmel v dolino kakih 200 metrov od koče.

Da je šlo za piš, je potrdil tudi Vili Kašca, član GRS Bovec in komisije za plazove pri GRS Slovenije, ki si je s še tremi člani komisije ogledal mesto porušene koče na Doliču. Ob ogledu so našli tudi prostor, kjer bi bilo s stališča strokovnjakov za plazove mogoče zgraditi novo kočo, ki bi bila varna pred plazovi. Stala naj bi kakih 200 metrov od sedanje lokacije v smeri proti Gorenjski. Kašca terene na Doliču dobro pozna, saj je tam preživel velik del mladosti, ko je bila njegova mama oskrbnica koče. Naj ponovimo, da so kočo zgradili leta 1952, največ materiala pa so graditelji (dve sezoni je bil vodja gradbišča Franc Urevc) dobili iz podrte Tržaške koče. Leta 1973 so h koči zgradili prizidek.

Preden se bodo začela dela za novo kočo, bo treba še marsikaj postoriti. Samo območje je tudi v delu Triglavskega narodnega parka. V javnosti, še posebno na primorski strani, so se znova razširile govorice o morebitni gradnji koče na temeljih vojaškega objekta Morbegne, ki je bil zgrajen ob postavljanju Rapalske meje. Prav o tem objektu, ki ga je pred desetletji nameravala obnoviti takrat še cvetoča Iskra Delta, se je veliko govorilo in pisalo. Primorci so Gorenjcem očitali, da so bili proti gradnji zato, ker bi bila tako najvišja postojanka v Julijcih na primorski strani. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja naj bi prav zato neznanci požagali tudi nosilne tramove na strehi enega izmed objektov Morbegne.

Ljubitelji naših Julijcev so si enotni, da je koča na Doliču potrebna. Mnogi tudi pravijo, da bi morala stati na območju Doliča. Vse preostale različice so stvar debate in dogovarjanj.

29.05.2009



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti