Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Skupna akcija markacistov in kolesarjev

Jože Rovan: ... pri vzdrževanju planinske poti v Posočju. - Na poti planina Razor-Petrovo brdo, odsek Močila-Ljubinske stene.

Kolesarji pogosto vozimo ne le po cestah, ampak tudi po kolovozih in grajenih gozdnih vlakah, nekatere med njimi so tudi markirane, torej pripadajo razvejani mreži planinskih poti, ki jih vzdržuje PZS. Kolesarji se zavedamo, da bi zato bilo prav, da se vključimo v vzdrževanje teh poti. Tako je beseda dala besedo in spomladi smo se z markacisti PD Tolmin dogovorili za skupno akcijo na poti planina Razor - Petrovo brdo (odsek Močila-Ljubinske stene). To pot smo izbrali zato, ker si Posoški markacisti že nekaj let razbijajo glavo, kako ohraniti to pot, ki je pomembna sama po sebi, je del E7, prispeva k ohranjanju življenja v teh krajih itd. Pot pa je neznansko dolga, pomoč občin planinskim društvom Tolmin in Podbrdo pičla, plazovi pa zadnja leta gospodarijo po poti, tako da so markacisti morali na nekaj mestih podrto mulatjero lani nadomestiti s klini in žičnimi vrvmi.

 

Bilo nas je 11, štirje markacisti PD Tolmin, trije člani Gorsko kolesarskega kluba Volja in štirje turni kolesarji PZS. Pred nami je bila že dolgo neočiščena pot, izgubljena v listju, podorih brežin in podrtem drevju. Danes se zdi komaj verjetno pričanje domačinov, da so v štiridesetih letih prejšjega stoletja po njej vozili motorji s prikolicami italijanske vojske. Kopljemo, ravnamo teren, grabimo, odstranjujemo podrto drevje. Kjer bi posameznik obupal številna ekipa vendarle počasi napreduje. Dan je naenkrat naokoli, očistili pa smo le dober kilometer poti. Sicer več kot smo pričakovali, pa vendar le nekaj odstotkov celotne trase. Utrujeni, vendar zadovoljni se vračamo na izhodišče. Potem zahvala domačinov in še presenečenje, povabilo na večerjo v Kočo na planini Razor.

Za konec še na svidenje na naših poteh, morda spet na kakšni podobni akciji.

Jože Rovan

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti