Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Senca prvega vzpona na K2

Urban Golob: Pred nekaj dnevi je v starosti 94 let umrl italijanski alpinist Achille Comapgnoni, ki se je z Linom Lecedellijem 31. julija 1954 prvi povzpel na vrh druge najvišje gore sveta K2.

Toda odprava pred 55 leti je pustila za seboj velik črn madež. V spor zaradi okoliščin zadnjega naskoka v vrh je bil vpleten tudi Walter Bonatti, o katerem sem pisal pred nekaj tedni. Po vrnitvi z odprave so bila številna obtoževanja in polemike, zaradi katerih se je Bonatti za dolgo časa bolj ali manj umaknil iz alpinistične javnosti. O tem primeru so bile napisane tudi knjige, CAI – italijanska krovna gorniška organizacija - pa je primer zaključila šele lani, ko je potrdila Bonattijevo zgodbo in priznala krivico, ki se mu je zgodila. Kratek povzetek doganja pod vrhom K2 s konca julija 1954 pa je tak:
Prvotno naj bi proti vrhu K2 odšli Lacedelli in Compagnoni skupaj z mladim, takrat komaj 23-letnim Walterjem Bonattijem. Čeprav je bil Bonatti boljši plezalec od obeh drugih alpinistov in tudi bolje fizično pripravljen, se je vodja odprave Ardito Desio nazadnje odločil drugače. Zahteval je, da Bonatti in višinski nosač Mahdi prineseta vsak po eno kisikovo bombo (vsaka je tehtala 19 kg!) Lacedelliju in Compagnoniju na tabor 9, ki naj bi ga ta dva plezalca postavila na višini nekaj nad 8000 metri in naslednji dan sestopita. Bonatti je moral sprejeti ukaz, a ko sta z nosačem prišla zvečer do dogovorjenega mesta, tam ni bilo nobenega šotora, saj sta ga Lacedelli in Compagnoni postavila višje –zaradi morebitne konkurence in navzlic ukazu vodje odprave sta se bala dobro pripravljenega Bonattija. Tako Bonattiju in nosaču Mahdiju ni preostalo drugega, kot da na 8000 metrih brez šotora in spalnih vreč prebijeta noč in naslednji dan sestopita.

 Nadaljevanje/celotna objava na Fotografski in plezalni grifi >>>

 

23.05.2009


K2, 8611 m. Smer prvopristopnikov
je po desnem, "Abruzzijevem" grebenu.
(Foto: Urban Golob)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti