Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Potok Šunik

Janez Pikon: Slap ŠumEden najbolj skrivnostnih predelov Slovenije, rečica izvira izpod veličastnega amfiteatra planin od Debeljaka do Oblega brda. Območje nad izvirom je precej nestabilno, pogosto se sprožajo kamniti plazovi.

Potok Šunik

Čeprav od kraškega izvira, skritega pod skalami, ki so ga zasule, do izliva v Lepenco premaguje 500 metrov višinske razlike, ustvarja v svojem toku precejšnje število slapov s čudovitimi temnozelenimi tolmuni. Tudi ob največji suši ne presahnejo in imajo vedno obilico vode. Spodnji tok je izgubljen med orjaškimi, z zelenim mahovjem poraslimi oglatimi skalami, ki še nekako skrivajo moč potoka. Tod je bil spomladi leta 1998 epicenter močnega potresa. Ob votlini med naključno potjo vse polno ostankov iz preteklosti, lopate, dereze, razna orodja.

Struga in slap potoka Šumik, dvojni slap, šesti slap Zajednik

Že po sto metrih vzpona od sotočja z Lepenco, pokaže potok svoj pravi obraz. Med gubanjem Alp so se plasti apnenca narivale druga pod drugo in so v strugi Šunika (Šumnika) vrinjene kot plastnice pod kotom 60°. Prav med temi plastnicami si je potok izbral svojo strugo ter ustvaril čudovite in hkrati nenavadne slapove, ki sprva tečejo po kanalu, izdolbenem pod plastnico, in nato ob koncu plastnice, kot slap padejo pod drugo v nov kanal. Potok je bil pri svoji strmi poti med plastmi apnenca zelo prefinjen, saj je struga izredno gladka in spolzka. Slapovi so najlepše vidni z vzhodnega brega, ob katerem je le komaj opazna stezica.

Nad izvirom s slapovi potoka Šumik, divja struga potoka Šumnik

Takoj nad prvim slapom - Šumom lahko zagledamo prvi opaznejši nariv plošč, med katere se zajeda potok in ustvarja 4 m visok slap Šum. Nad njim je tudi prvi tolmun čudovite temnozelene barve, v katerega pada 6 m visok tretji slap. Nad njim je naloženih nekaj velikih skalnih balvanov, za katerimi se skriva morda še lepši tolmun s četrtim, 6 m visokim slapom. Pot je od tu naprej neprehodna, zato se moramo obrniti v breg, po katerem pridemo do dveh tolmunov. Zanimiva sta, saj se pod izdolbenim mostičem pretakata drug v drugega. Nad njima je peti slap, ki ga lahko imenujemo kar Očala. Struga nad njim je najbolj očiten prikaz struge, kanal med dvema plastnicama. Na koncu tega kanala se zajeda šesti slap Zajednik, ta je visok 10 m.

Slap na koncu daljšega kanala, po karti in s pogledom v dolino Lepene

Nad njim se skoraj neprekinjeno, le manjši tolmun je vmes, dviga dvopramenski slap visok 7 m, imenovan Kačji jezik. Po zelo strmem in tudi ob največji suši spolzkem bregu se moramo povzpeti do tolmuna, v katerega pada osmi slap v obliki nekakšnega ovinka, slap Ovinek, ki pada 6 m globoko. Ta slap je zaradi nevarnosti zdrsa bolje obiti ter se po varnejšem gozdu ob bregu povzpeti do lepo vidnega devetega slapu. Ta slap nekako skrivnostno pada iz temačnega kanala med plastnicama v temnozelen, skoraj črn tolmun.

Struga in slap potoka Šumik, najdeni ostanki med potjo

Nad zajedo med plastnicama se povzpnemo do desetega slapu, ki po plastnici drsi 12 m globoko, imenuje se slap Drsnik. Zanimivo je, da se pred prej omenjenim kanalom med plastnicama potok razdeli na dva dela in teče med drugo in tretjo plastnico in nato skozi izdolbeno drugo plastjo kot okno zopet v enoten potok med prvo in drugo plastjo. Nad slapom Drsnik sta dva globoka zaporedna tolmuna, v katera kot parabola pada 5 m visok slap Parabola. Nad slapom Parabola se struga umiri in po 50 metrih skoraj ravne struge pridemo do zadnjega večjega slapa, ki šumi v velik tolmun, slap Šum.

Pot vodi ob reki Lepenici in povezuje začetek doline z njegovim koncem pri Domu Klementa Juga. Šunikov vodni gaj je v osrednjem delu pri sotočju s potokom Šumnik, skrit kotiček sredi neokrnjene narave ob vodnem toku je skrit kotiček poln čudovitih energij. Energijsko izjemno bogata področja se kopičijo v slapovih in tolmunih. Ti energijski vrelci nadvse ugodno vplivajo na človekovo počutje (blažijo lahko tudi razna bolečinska in bolezenska stanja). Zdravilni učinek vode izhaja iz dejstva, da lahko naš čustveni sistem, ki je v resonanci z vodo, iz vodnih kapljic vsak trenutek prikliče informacijo, koristno, ter potrebno za zdravje in dobro počutje.

Čez tolmune in slapove vodi več brvi in manjših mostičkov za boljši razgled na ta čudež narave. Ob krožni poti so še vidni ostanki mlina, ki je obratoval od prve svetovne vojne, o čemer pričata ohranjena mlinska kamna. Spodaj so ohranjene ruševine žage, ki je služila svojemu namenu še v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Pri spodnjem mostu čez Lepenjico pa je med prvo svetovno vojno potekala glavna preskbovalna pot na fronto v Krnsko pogorje. Kapelica Marije Snežne, Pot spomina, Lemovje, Za potoki in utrdbe Soča so poti, ki nudijo obiskovalcu še dodaten motiv za obisk lepe doline Lepene.

Vir: Slovenija - slapovi, avtor Boštjan Burger


Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Potok Šunik

Dolina Lepene Ostanki med potjo

1 komentarjev na članku "Potok Šunik"

Ivan Jurkovič,

Poleg praktično prepisanega besedila bi se spodobilo zapisati tudi avtorja.

Pa ne bilo nič narobe, če bi se imena poenotilo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti