Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Pečeh

Na Pečeh za Javorskim vrhom in vzhodno ob planini ZajamnikiJanez Pikon: Planšarstvo in poletna paša na gorskih planinah je v Bohinju doma že stoletja. V očeh turistov idilična dejavnost je v resnici trdo delo v težko prehodnem gorskem svetu. Planšarije so se prelevile v počitniške hišice, kot so hišice na Pečeh.

Na Pečeh

Stoletne izkušnje so oblikovale značilno podobo bohinjskega planšarstva do danes ohranjeno v stavbarstvu, ter načinu dela in življenja na planini. Planšarstvo je preživljalo dobre in slabe čase. Danes skuša ujeti korak s sodobnostjo, obenem pa ohraniti dragoceno izročilo, ki spada v etnografsko zakladnico naroda. Planine so posejane v gorskem svetu do višine 1800 m. Večinoma ležijo v kotanjah, po možnosti blizu vodnih izvirov. Planšarstvo pa vendar še kar krepko živi in bo, upajmo, tudi v bodoče vztrajalo, kot žlahtna narodopisna posebnost Bohinja in naših gora nasploh, zato gorniki in izletniki radi obiskujemo planine.

Na Pečeh (1341 m), pogled na Koprivnik, zemljevid Na Pečeh

Na Pečeh (1341 m) so skrite južno na robu gozda pod Rušovim vrhom (1460 m), kot bi se sramovale svoje majhnosti saj so ugnezdene med večji sosedi, planino Konjska dolina (1335 m) in planino Zajamniki (1280 m). Južni gozdni rob z Javorskim vrhom (1355 m) še dodatno poskrbi za njeno neopaznost na južnem predelu Pokljuke. Gozdna cesta vodi po spodnjem južnem robu Na Pečeh proti planini Zajamniki v smeri Uskovnice, tako prijetne in skromne hišice, ki so jih uredili lastniki iz Češnjice še bolj pridobivajo na udobju skritega bivšega planinskega pašnika.

Severno Na Pečeh (1341 m) se dvigajo trije bolj malo poznani gozdni vrhovi za katere vedo le domačini ali mogoče še kdo, ki podrobneje pozna predel širše v okolici bolj poznanega Javorovega vrha (1482 m) zahodno za planino Jelje.

Najvišji in najobsežnejši od treh vrhov severno Na Pečeh je ne razgledni Rušov vrh (1460 m). Še višje proti severu delno poraščena, tudi zelo razgledna Gavnica (1422 m), ki z razgledom po Julijcih ne zaostaja veliko za bolj znanim in dostopnim Javorovim vrhom. Med obema se proti zahodu nad Praznico (1150 m), že bolj proti planini Praprotnici (1212 m), skriva Sodjevc (1430 m), ki združuje večjo grebensko območje nad omenjenim območjem in planinami. Omeniti velja vzhodno nad Poljano, partizansko bolnišnico Ambulanta E preko 4G.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Na Pečeh

Na Pečeh Na Pečeh, 1341 m
Na Pečeh Planina Zajamniki

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti