Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučanje z Daulagirija

Daulagiri (8176 m) je letos spomladi smučarsko najbolj oblegan osemtisočak.

V letu 2007 sta Jean Noël Urban in Fredrik Ericsson prva poskusila smučati z vrha, a Fredriku zaradi plazovitega novega snega in močnega vetra ni uspelo. Smuči si je pripel na višini 7900 m in odsmučal 3000 višinskih metrov.

Letos, 1. maja, ob 14.30 je David Fojtík prišel na vrh Daulagirija in se spustil na smučeh. Tudi člani nemške odprave, ki s podobnimi cilji naskakujejo vrh, za Češko odpravo poročajo o njegovem uspehu, a nepopolnem smučanju.
David naj bi začel smučati pod vršnim ozebnikom (poznavalci gore: na kateri višini je to?) in je nadaljeval vse do prečenja in začetka SV grebena na višini 7300 metrov. V naslednjih urah so ga ponavljajoči se ledeni predeli, neprevozne ožine in vodni led prisilili, da je smuči snel do T3, kjer je prespal. Naslednje jutro je (peš) sestopil do T2 (6600 m).
Tako ostaja celovita smučarska linija z vrha po sapo jemajočem SV grebenu še vedno neizpolnjena. Luis Stitzinger prav te dni preizkuša svojo priložnost stabilnega vremena in boljših snežnih razmer. V petek, 15. maja, je krenil iz baznega tabora in se te dni nadeja smučanja z vrha. Njegovo zgodbo lahko spremljate na goclimbamountain.de

Go Climb a Mountain: Tagebucheinträge


Velehory.cz, 02.05.: David Fojtík sjel Dhaulagiri na lyžích

G-L, 03.05.: Prvi smučal z Daulagirija

 

1 komentarjev na članku "Smučanje z Daulagirija"

Matija Klanjšček,

Glede višine pod vršnim ozebnikom: nisem ravno poznavalec gore, lahko pa postrežem z GPS podatkom iz leta 2004. Na vrhu je inštrument kazal 8192 m, spodaj, pod ozebnikom (malce pod iztekom v zgornje snežišče) pa slabih 100 m manj, torej okoli 8100 m nad morjem. Natančnost teh višin je ranga +- 20 m.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti