Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Šipanca

Senožeta in Rudnica z razgledne ŠipanceJanez Pikon: Izpostavljene Robje na strmem in poraščenem pobočju med nižjim Slatovnikom in včasih divjo strugo Ribnice v Ptoncu poskrbi, da veličasten razgled s Šipance proti Senožetom, Rudnici in južnimi gorami, redko izostane.

Šipanca

Na Zgornjem Podjelju, mimo Gregorčkove domačije po vaški ulici se steza nadaljuje skozi gozd pod pečinami Knausa mimo zadnje domačije preko sončnih senožet do strmega kolovoza s Spodnjega Podjelja, kjer nadaljujem navkreber. Pot se kmalu skrije v gozd z višino pa se unese tudi strmina. Stopim na prostrano in razgledno teraso Javornice (1140 m). Zahodno se spuščam po razgledni terasi nižje mimo opuščenih stanov na pozelenele Četeže (937 m) nad Srednjo vasjo. Pogovorimo se z znanci, domačini in po krajšem počitku se zahodno začnem vzpenjati preko sončnega pobočja Robje (1000 m) na razgledno Šipanco (1120 m).

Na Šipanci proti Studorju, Četeže in Bohinjsko jezero, Javornica

Že v uvodu sem omenil lego razglednega južnega in strmega predela, ki pripada spodnjemu pobočju velike planine Na Šeh (Na Sušeh). Obsedim in strmim po dolini in Spodnje Bohinjskih gorah, ki so še vedno ozaljšani z ledenimi grivami, toda zvedavim očem jih že skriva megleni zastor. Ob tej veličini je vsak dan v dolini le še bolest v sivini. V tišino zareže glas lastnika hišice na Šipanci, ki je ravnokar prispel do svoje koče, zato se tiho umaknem višje.

Planina Zajamniki, proti Brezniku, na Javornici

Povsod je čutiti dejavnosti pomladanskega čiščenja stanov in okolice, od Javornice, Četeže, Šipance in planine Na Šeh (Na Sušeh). Preko Breznika (1155 m) se prečno po gozdu vrnem na Javornico in spustim na Zgornje Podjelje. Pod Knausom se srečam s prijatelji domačini, ti me pregovorijo naj se z njimi sprehodim še do planine Zajamniki in že smo skupaj višje pod Javorskim vrhom (1355 m) pred Kaduncem (1323 m) v smeri planine Zajamniki (1259 m). Prisojni, tudi že delno pozeleneli travniki na pobočju oznanjajo, kot vsako leto nov začetek dejavnosti na planini.

Na mestu, kjer se pokljuške planote prelomijo v sotesko Ribnice, leži sredi nepredirnega gozda planina Zajamniki. To prostrano goličavo vidimo z vseh višin okrog Bohinjske doline. Že od daleč opazimo znamenito ulico, ki v ravni črti razpolavlja planino. Ob njej so nanizane hišice, saj je planina Zajamniki velika in živahna planina, kjer v času paše še odmeva od zvoncev. Tu je še najti nekaj lepo ohranjenih primerkov tradicionalnega planšarskega stavbarstva. Prisojna planina ponuja enega najlepših bohinjskih razgledov. Zlasti pogled od vzhodnega roba planine na Triglavske in f'žnarske gore z znamenito ulico v ospredju spada med klasične panorame Julijskih Alp.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Šipanca

Četeže Na Šipanci
Planina na Šeh Bedanc in Pehta

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti