Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slap Kropa

Slap Krope v Dolini VojeJanez Pikon: Hudourniški potok v Dolini Voje izvira iz skalne votline in napolni manjše jezero do 12 metrov globoko, razdeljeno v tolmun. Nižje se slapišče z mogočnim pretokom počasi umirja in se po razmeroma kratki, toda bučni poti izteče v potok Mostnico.

Slap Kropa

Vzhodno za Kočo na Vojah je močan kraški izvir Krope. Do njega vodi steza vzhodno za kočo preko novega kovinskega mostu preko potoka Mostnice. Nadaljujem po gozdni stezi do krmilnice in ruševin stanu na opuščenem rovtu, kjer smerokaz označuje pot proti Stari Fužini in nazaj proti Koči na Vojah. Izberem neoznačeno pot severno in ji sledim do začetka strmega pobočja, ki se spušča k izviru. V teh pomladanskih dneh sem pričakoval velik slap, sedaj ga tudi že slišim, zato najprej pogledam vzhodno do izvira preko strmega pobočja. Vlažno in mokro listje me delno ovira, toda dovolj je oprijemljivih mest, da brez težav dosežem dobro viden dvojni izvir potoka Krope.

Dolina Voje, smerokaz ob Koči na Vojah, slap Krope s steze

Ob izviru se povzpnem pod pečino in večji izvir. Izvir Krope je 220 m dolga in 80 m globoka jama na nadmorski višini 720 m. Močnejši dotoki v izviru Krope sprožijo včasih tudi gobasti izbruh.

Most čez potok Mostnico, nad slapom Krope, dvojni slap Krope

Obisk slapu Krope je lahko nevaren, ter nepredvidljiv še posebej, če so tla mokra in zato spolzka, vendar se z dobro obutvijo in z dobro mero previdnosti, ter izkušnjami lahko spustimo tako do izvira in slapu. Vedno si lahko ogledamo majhno jezerce in brzice v nadaljevanju, vidna pa je tudi mahovna površina, ki je vodnata le v primeru velike količine dežja. Vrnem se po strmem grebenu, ki tudi zahteva določeno mero previdnosti.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Slap Kropa

Pod slapom Slapišče Krope
Slap Krope Nad slapom Krope

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti