Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sedemindvajsete gorske sledi

bodo na TV Piki premierno predvajali v četrtek, 7. maja, ob 18.30, ponovitev pa bo v ponedeljek, 11. marca

Lep pozdrav vsem. Prav zanimivo in poučno se mi zdi, kadar nam narava na nazoren način pokaže kako majhni in od nje odvisni smo ljudje.

V prvem delu oddaje se bomo pogovarjali s planinskim publicistom dr. Tonetom Strojinom. V drugem delu pa bomo primerjali alpinistično deskanje in smučanje.

Dr. Tone Strojin velja za enega naših najdejavnejših planinskih publicistov in v tem trenutku verjetno največjega poznavalca zgodovine našega planinstva in gorništva. Tako ni čudno, da je prav on napisal dolgo pričakovano, obsežno (preko 500 strani) in zelo uporabno knjigo Zgodovina slovenskega planinstva, ki je pred kratkim izšla pri založbi Didakta.

Ko je govora o alpinističnih spustih nas večina pomisli le na alpinistično smučanje, le redki pa tudi na alpinistično deskanje. To je logično, saj je alpinističnih deskarjev veliko manj kot smučarjev. Vseeno pa je prav, da vemo, da smo Slovenci poleg smučarskih, opravili tudi deskarski spust z osem-tisočaka. Leta 1995 je z vrha Gašerbruma1, v družbi Iztoka Tomazina, deskal Marko Čar in tako postal prvi človek na svetu, ki mu je to uspelo.
O alpinističnem deskanju in smučanju se bomo pogovarjali s Simonom Čopijem, ki je s Markom Čarom presmučal veliko težkih smeri in Petrom Poljancem, ki je eden redkih, ki po naših stenah in grapah vijuga s snežno desko.

Osemindvajsete Gorske sledi bodo na sporedu v četrtek, 4. junija ob 18.30.

Več o oddaji si preberite na uradni spletni strani Gorskih sledi, kjer so v Arhivu dostopne skoraj vse dosedanje oddaje.

Srečno!

Tine Marenče
Fotografije: Simon Čopi, knjiga Zgodovina slovenskega planinstva in Tine Marenče

 
 
 
 
 
 
 
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti