Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kar pet ur ujeti 75 metrov visoko

Slovenske novice, Vzpenjača: Dekleti iz okolice Ljubljane sta v noči na nedeljo več kot pet ur čakali na rešitev

... iz gondolske kabine Pohorske vzpenjače, ki je nad Mariborskim Pohorjem visela kar 75 metrov visoko — Štiridesetletno žičnico si je že ogledal inšpektor za žičniške naprave in smučišča

Maribor, 27. aprila: Obiskovalci Mariborskega Pohorja, 34 jih je bilo, verjetno še dolgo ne bodo pozabili sobotne nočne vožnje z gondolsko žičnico. S spodnje postaje Pohorske vzpenjače se je proti vrhu Pohorja pognalo nekaj gondol, ko je žičnica naenkrat obstala. Uslužbenci so jo na vse pretege poskušali znova zagnati, a jim ni uspelo. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se na spodnji postaji zagozdila ena izmed gondol.

Na pomoč so poklicali gasilce in člane Gorske reševalne službe Maribor.

»Klic na pomoč smo dobili 20 minut do enajste ure zvečer. Večina dela je bila opravljenega pri spodnji postaji žičnice, saj smo iz osmih gondol, ki so obtičale med prvim in četrtim stebrom, na varno rešili 32 ljudi. Na pomoč so nam priskočili gasilci in uslužbenci Pohorske vzpenjače, ki so osvetlili smučišče pod žičnico in tako poskrbeli, da ljudi ni zajela panika. Druga skupina reševalcev s štirimi člani se je z avtomobili podala na vrh Pohorja in se nato peš spustila pod gondolsko žičnico,« nam je razlagal Samo Žnidaršič, namestnik načelnika GRS Maribor.

Po podatkih, ki so jih gorski reševalci dobivali iz doline, sta bili v gondoli med šestim in sedmim stebrom ujeti dve dekleti iz okolice Ljubljane. Tako kot drugi sta se vračali iz doline v enega od apartmajev na Mariborskem Pohorju. »Gondola se je ustavila na kraju, ki je slabih 75 metrov nad tlemi. Dekleti sta s prenosnim telefonom poklicali policijo in bili z varnostnimi organi vseskozi na zvezi. Pri sedmem stebru se je reševalec po jekleni vrvi spustil 300 metrov do gondole in dekleti z vrvjo spustil na trdna tla,« je razložil vodja reševalne akcije.

Ta je trajala dolgo v noč. Dekleti sta stopili na tla šele okrog četrte ure zjutraj, potem pa sta se skupaj z reševalci še slabo uro peš spuščali v dolino.

Uslužbenci Pohorske vzpenjače so težave, ki so ponoči ustavile gondolsko žičnico, že odpravili, a so morali počakati na zeleno luč inšpektorja za žičniške naprave in smučišča. Ta si je že danes ogledal napravo. Čeprav je mariborska vzpenjača stara že več kot 40 let, inšpektor meni, da težave niso posledica starosti. Zagotovo pa tovrstne naprave potrebujejo več pozornosti.

Pohorska vzpenjača je veljala za zelo zanesljivo žičnico. Starejši Mariborčani v zadnjih dvajsetih letih ne pomnijo, da bi bilo treba smučarje ali pohodnike reševati iz gondol z vrvjo. Okvare so se doslej večinoma končale tako, da so gondolske kabine počasi, a varno spustili nazaj v dolino.

(A. A.)

  28.04.2009

 

< Manjkata fotografiji GRS Maribor, kakršni
< smo objavili ob poobjavi poročila GRZS 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti