Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Radovednost plezalca

Alpinismo goriziano - Marko Mosetti, prevod Marko Humar: Predstavitev knjige The Bird

Michele Radici je javnosti znan zaradi filmskih posnetkov, posebno tistih na področju športa in pustolovščine. Pred nekaj leti je predstavil na festivalu gorniškega filma v Trentu delo, ki je v celoti posvečeno Jimu Bridwellu.

Srečanje z osebnostjo, ki je pravi mit ameriškega in svetovnega plezanja, ga je, kot je sam izjavil, tako zaznamovalo, da mu je želel posvetiti še drugo delo, tokrat ne v obliki filma, ampak v obliki knjige. Takoj moram poudariti, da je knjiga The Bird izredno dragocena, ne samo kot slavospev osebnosti, ki je usmerjala več kot 30 let ameriško plezalsko sceno, ampak predvsem zaradi svojega zgodovinskega pomena, saj gre za prevod Bridwellovega dela Climbing Adventures, to je knjige o zlatem obdobju plezanja, ki jo je danes zelo težko najti tudi v originalu.

Bridwellovi zapisi zaobjemajo obdobje, ki traja nekaj več kot dvajsetletje, saj je prvi z naslovom Izpovedi odvisnika hitrosti iz leta 1968 in zadnji Sence iz leta 1989. V teh zapisih Bridwell z različnimi oblikovnimi in stilnimi pristopi zabeleži vzpone, ki segajo v najbolj plodovito obdobje njegove plezalne kariere, od prvih smeri v Yosemitih do plezanja v Patagoniji, od Aljske do Eigerja. Knjiga ni samo kronološki pregled njegovih plezalnih vzponov, ampak pravi prerez življenskih trenutkov in podoživljanje preteklosti, oseb, glasbe, pijančevanja in podobnih omam, dejanj na meji ali včasih celo preko meje dovoljenega in zakonitega. Ne gre vsekakor za opise, ki so sami sebi namen, čeprav so izredno vplivali na ustvarjanje mita o Bridwellu, ampak predvsem za opise, ki zelo nazorno prikazujejo njegovo osebnost in vizijo plezanja: od kraje električne energije v Campu 4. v Yosemitih – Operacija Edison, naprej preko nesporazumov s cariniki po celem svetu in do privlačnosti, ki so jo v njem vzbujale najbolj nemogoče ali plezanju prepovedane stene, prepovedi, ki jih seveda ni nikoli upošteval.

Iz vseh teh strani veje izredna radovednost človeka, ki hrepeni po tem, da bi pogledal preko meje mogočega v vseh smislih in v vseh situacijah: preko stene in tudi preko tistega kar je ne na prvi ali trezen pogled nemogoče z željo, da bi premaknil naprej mejo do katere lahko tvega in da bi iskal nove rešitve, tudi tehnične, za dosego vedno bolj težkih ciljev, ki si jih posameznik postavlja, da bi živel čimbolj polno življenje. Ta radovednost je pripeljala Bridwella V Borneo, okrog Everesta, na Severni tečaj ...

Michele Radici ni v knjigi zbral samo Bridwellove zapise ampak, ker je hotel prikazati čimbolj popolno sliko tako raznolike osebnosti, podvigov in sveta v katerem se Bridwell giblje, je povabil k sodelovanju tudi druge pričevalce, ki so z Bridwellom tako ali drugače povezani. Najpomembnejši so prispevki Giovannija Groaza, plezalca in gorskega vodnika iz Trenina, ki je pogosto plezal z Bridwellom v Yosemitih in v Alpah.

Jim in Fred East v smeri Pacific Ocean Wall (1975) Bridwell, Fiske, East in Westbay na vrhu smeri Pacific Ocean Wall

Zunanja perspektiva, kot posnetek s filmsko kamero, omogoča brez dvoma bolj popoln pogled na junaka, bodisi če prikazuje njegovo akcijo, bodisi če prikazuje njegovo čustveno doživljanje. Iz vseh teh opisov jasno razberemo, da je Bridwellova osebnost večplastna in izredno bogata, kar je v popolnem nasportju s tisto predstavo o njem kot o zastarelem hippyjevcu, ki jo večina nas hrani v spominu, predvsem na podlagi zbledelih fotografij iz njegove preteklosti. Nikoli pa ne bo zbledela, kljub času, izjemna vizija, ki jo je imel Bridwell glede plezanja, kakor tudi ne njegova izjemna plezalska tehnika, njegov pogum in njegova ljubezen do pustolovščine in narave. Vse to in veliko več lahko razberemo v Radicijevi knjigi, na koncu katere je tudi naveden točen kronološki pregled Bridwellove alpinistčne kariere in seznam njegovih mnogih zaposlitev, s katerimi se je preživljal med eno in drugo plezalno sezono ali odpravo: od opremjevalca plezalnih sten za televizijska ali filmska snemanja, do stunt mana, smučarskega učitelja, trenerja US Navy Seal in rekorderja za Guinessovo knjigo rekordov ...

Zadnji, zelo prijeten in pomenljiv del knjige, čeprav kratek, so strani na katerih so zbrane številne anekdote o Bridwellu, ki krožijo po Internetu. To so anekdote, ki sta jih čas in ustno izročilo spremenili v prave dogodivščine, tako kot se spodobi za pravi mit.

Marko Mosetti
Prevod Marko Humar

Alpinismo goriziano 1-2009


Na zadnji strani knjige The Bird
Naenkrat sem lahko začutil, kako so moja čustva prepletle lovke želje. Vročica vrha je oslabila mojo samokontrolo in zver nestrpnosti je begala v mojih mislih, pripravljena, da umori mojo mirnost. Notranji boj se je zaključil skoraj tako hitro kot se je začel, ko je pot proti vrhu nenadoma izginila in prisilila Petra k sestopu. Ta dan ne bova dosegla vrha! Žival Človek se je cvileče umaknila v svojo primitivo jamo in še enkrat prepustila vodstvo za hip utišanemu razumu.

… Kje je konec vrvi? Bom padal do tal? Zaslišal sem lasten krik. Nehaj, sem si rekel, kričanje ne služi ničemur. Wham! Konec vrvi! Bog! Razvozlavala se je neskončno dolgo, preden se je zategnila in sem zanihal navzgor kot yo-yo na svoji vrvici. Ko sem končno nehal nihati, sem potreboval nekaj sekund, da sem spet zbral zmožnost razmišljanja, ki se je raztreščila povsod. Večja količina bolečine je pospešila čas reakcije in zavpil sem navzgor:”V redu sem, samo večji zdrs!”.

Prevod: Magda Vremec Ragusi


Bridwell se je neredko srečaval z našimi

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti