Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

V Prekmurje vabijo obvodne učne poti

Vecer.si 30.04.2009

 Lendavska jezera

                  Lendavska jezera (Nataša Gider)

 

 

 

 

četrtek, 30. april 2009, ob 18:13, Bruno Fras, ogledov: 1918

Večer, Potovanja - Nataša Gider: Zelo dobro poznani poti ob Bukovniškem jezeru se je letos pridružila še učna pot ob Ledavskem jezeru.

Obvodni svet v Prekmurju ni zanimiv le ob reki Muri, temveč tudi ob jezerih - Bukovniškem (pri Dobrovniku) in Ledavskem (pri Kraščih). Slednje je to pomlad dobilo novo učno pot po pokojni profesorici biologiji mag. Bernardi Novak iz bližnje Pertoče, poimenovano Bernardina pot. Novakova je namreč s svojim delom pomembno prispevala k prepoznavanju naravnih vrednot Goričkega, ki so postale tudi temelj delovanja Krajinskega parka Goričko.

Osem kilometrov dolga učna pot je speljana ob in nad Ledavskim jezerom, v Kraščih in Ropoči, in se razteza po ozemljih dveh občin - Cankova in Rogašovci. Pot je zanimiva zaradi izjemnega pogleda na kulturno krajino in pestrega rastlinskega sveta, ki ga lahko pohodnik med potjo opazi, enako tudi najvišja vrhova Goričkega, čeprav le dobrih 400 metrov visoka Sotinski in Serdiški breg. Kdor se utrudi, lahko na kratko posedi na kateri od klopi ob jezeru ali pa pri kateri od gostiln ter turističnih in izletniških kmetij, ki jih v tistem koncu ne manjka.

Jezero, ki je v bistvu akumulacijsko, je dobilo ime po rečici Ledavi, med domačini je razširjeno zaradi bližine Kraščev tudi ime Kraško jezero. Jezero je bogato obdano z rastiščem vrb in drugim rastlinjem, ljubitelji narave pa lahko tam opazijo tudi številne ptice in vodne živali. Učna pot se začne v Kraščih na parkirišču za južnim nasipom ob jezeru in se preko nasipa nadaljujejo na hrib. Prvo postajališče je kapela na hribu na zahodni strani jezera, po makadamski cesti ob severnem robu jezera pa pot vodi naprej do mokrotnih travnikov. Sledi spet vzpon na grič na vzhodni strani jezera in nato še kratka pot v dolino, kjer je ob jezeru mogoče prisluhniti zvokom dvoživk in ptic. Pot je bila vzpostavljena v sklopu projekta Oaza zdravja, katerega cilj je izgradnja javne turistične infrastrukture.

V Prekmurju je obvodni svet mogoče opazovati tudi ob Bukovniškem jezeru, ki ima letno čez 70 tisoč obiskovalcev. Domnevno zdravilna voda v Vidovem izviru in energetske točke v gozdu ob jezeru, ki jim pripisujejo ugodne učinke na zdravje, so tiste, ki najbolj pritegnejo, zelo prijeten pa je že sam sprehod po gozdu, v katerem prevladujejo bukev, bor in hrast graden. Lani je zavod za gozdove tam uredil še 1,7 kilometra dolgo krožno in ne pretirano zahtevno gozdno učno pot s šestimi predstavitvenimi postanki. Izhodišče je nad ribiško kočo ob jezeru, med postanki pa je mogoče spoznati drevesne vrste v gozdu, gozdno železnico, živali v gozdu, gobe, močvirje ter značilnosti gozdnega roba in jelšev log.

V Prekmurju so urejene še številne druge sprehajalne in kolesarske poti, ki so izvrstna dopolnitev večdnevnemu bivanju v katerih od term ali turističnih kmetij. 

Nataša Gider

 

eXTReMe Tracker