Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Vršič privabil številne obiskovalce

Vecer.si 30.04.2009

                                               (Carmen Leban)

 

 

četrtek, 30. april 2009, ob 13:42, Bruno Fras, ogledov: 2176

Večer, Potovanja - Carmen Leban: V prvem delu prazničnih dni je bil naš najvišje ležeči gorski prelaz Vršič med najbolj obiskanimi lokacijami v Sloveniji.

Z obeh strani - tako iz primorske in gorenjske - so se na prelaz podajali številni avtomobili, motoristi, kolesarji, planinci in turni smučarji. Prelaz, ki je bil zaradi snega zaprt štiri mesece, so uradno odprli v soboto in je bil ob več metrov debeli snežni odeji nekakšna atrakcija, oddahnili pa so si tudi turistični delavci v dolini Soče, saj je to najbližja povezava z osrednjo Slovenijo.

Posoški turistični delavci si že več let prizadevajo, da bi bil Vršič prevozen vse leto, a to največkrat preprečuje nevarnost snežnih plazov, ob tako enormnih količinah snega, ki smo jim bili priča letos, pa bi bilo to sploh nemogoče. Veliko je bilo govora, da bi na gorenjski strani tik pod vrhom, kjer grozi plaz izpod Mojstrovke postavili galerijo, kar pa bi po vsej verjetnosti močno kazilo okolje v osrednjem območju Triglavskega narodnega parka, zato so vse bolj glasni predlogi za izgradnjo predora, a so mnogi mnenja, da bi bila postavitev le tega na višini okoli 1000 metrov nesmiselna, saj je cesta tudi do te višine ob snežnih padavinah in nevarnosti plazov težko dostopna.

Letos sta visoka snežna odeja in nevarnost plazov za nekaj časa zaprli tudi Erjavčevo kočo, ki sodi med tiste planinske postojanke, ki so sicer odprte tudi v zimskem času. Vršič in okoliške gore so namreč priljubljena izhodišča za planince in turne smučarje tudi v zimskem času in topel čaj ter enolončnica v Erjavčevi koči še kako prijata, ko so dnevi krajši, pa je dobrodošlo tudi prenočišče.

Od sobote dalje so odprti tudi koča pri izviru Soče in mnogi lokali v Trenti, ki sicer čez zimo zaprejo svoja vrata. Krožna vožnja skozi Kranjsko Goro, čez Vršič in v Soško dolino ali v obratni smeri, je z ogledom številnih znamenitosti lahko zanimiv enodnevni izlet.

Carmen Leban

 

 

 

 

 

 

Komentiraj (2):

Igor Zlodej, četrtek, 30. april 2009, ob 21:26

Ej Carmen, Carmen, niti ene stvari ne napišeš, da je ne bi usekala "mimo". Edina ali pa skoraj edina sprejemljiva varianta za predor bi bila na višini 1000 m ali malo čez. To je na trentarski strani pri "cestarski bajti" oz. odcep za Mlinarico, na borovški strani pa Mihov dom. Do tukaj dejansko ni nevarnosti snežnih plazov, le kak osip snega se lahko zgodi. Višje pa, no saj smo lahko videli v tej zimi. Zadnja varianta za predor je pri Erjavčevi koči in do tam, so v tej zimi oz. pomladi s stroji prišli prejšnji teden. Vršič pa je bil zaprt več kot 5 mesecev.
Pa še glede galerije. V Visokih Turah, kjer je tudi park jih je na stotine, ena ali dve par deset metrov dolgi, bi pa skazili lepoto TNP. Pa kaj se gremo!?

Mitja Pelc, sobota, 2. maj 2009, ob 17:21

Predor pod Vršičem je čista neumnost, pa naj bo na 1000, 1200 ali 1500m. Takšno je tudi splošno prepričanje v Posočju. Predor forsira nekaj točno določenih posameznikov, v ozadju so ozki zasebni interesi. Tudi če bi bil predor na 1000m, problem prevoznosti ne bi bil rešen. Manjka vsaj še 300m galerija pri plazu Širokec, 200 m galerija pri Mlinarici, nevemkoliko metrska galerija pri Velikih koritih, kjer je plaz v 70-ih letih zajezil Sočo. Da ne omenjam Berebice in večkubičnih skal, ki redno padajo na cesto in se ustavijo šele v strugi Soče. Edina trajna rešitev za Posočje je tunel Log-Rabelj. Za Vršiško cesto pa naj država podeli koncesijo nekomu, ki bo pripravljen cesto tržiti in ustrezno vzdrževati. Kot je to običajno v tujini.

eXTReMe Tracker