Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vršič privabil številne obiskovalce

Večer, Potovanja - Carmen Leban: V prvem delu prazničnih dni je bil naš najvišje ležeči gorski prelaz Vršič med najbolj obiskanimi lokacijami v Sloveniji.

Z obeh strani - tako iz primorske in gorenjske - so se na prelaz podajali številni avtomobili, motoristi, kolesarji, planinci in turni smučarji. Prelaz, ki je bil zaradi snega zaprt štiri mesece, so uradno odprli v soboto in je bil ob več metrov debeli snežni odeji nekakšna atrakcija, oddahnili pa so si tudi turistični delavci v dolini Soče, saj je to najbližja povezava z osrednjo Slovenijo.

Posoški turistični delavci si že več let prizadevajo, da bi bil Vršič prevozen vse leto, a to največkrat preprečuje nevarnost snežnih plazov, ob tako enormnih količinah snega, ki smo jim bili priča letos, pa bi bilo to sploh nemogoče. Veliko je bilo govora, da bi na gorenjski strani tik pod vrhom, kjer grozi plaz izpod Mojstrovke postavili galerijo, kar pa bi po vsej verjetnosti močno kazilo okolje v osrednjem območju Triglavskega narodnega parka, zato so vse bolj glasni predlogi za izgradnjo predora, a so mnogi mnenja, da bi bila postavitev le tega na višini okoli 1000 metrov nesmiselna, saj je cesta tudi do te višine ob snežnih padavinah in nevarnosti plazov težko dostopna.

Letos sta visoka snežna odeja in nevarnost plazov za nekaj časa zaprli tudi Erjavčevo kočo, ki sodi med tiste planinske postojanke, ki so sicer odprte tudi v zimskem času. Vršič in okoliške gore so namreč priljubljena izhodišča za planince in turne smučarje tudi v zimskem času in topel čaj ter enolončnica v Erjavčevi koči še kako prijata, ko so dnevi krajši, pa je dobrodošlo tudi prenočišče.

Od sobote dalje so odprti tudi koča pri izviru Soče in mnogi lokali v Trenti, ki sicer čez zimo zaprejo svoja vrata. Krožna vožnja skozi Kranjsko Goro, čez Vršič in v Soško dolino ali v obratni smeri, je z ogledom številnih znamenitosti lahko zanimiv enodnevni izlet.

Carmen Leban

 

 

 

 

 

 

Vecer.si 30.04.2009

                                               (Carmen Leban)

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Vršič privabil številne obiskovalce"

Igor Zlodej,

Ej Carmen, Carmen, niti ene stvari ne napišeš, da je ne bi usekala "mimo". Edina ali pa skoraj edina sprejemljiva varianta za predor bi bila na višini 1000 m ali malo čez. To je na trentarski strani pri "cestarski bajti" oz. odcep za Mlinarico, na borovški strani pa Mihov dom. Do tukaj dejansko ni nevarnosti snežnih plazov, le kak osip snega se lahko zgodi. Višje pa, no saj smo lahko videli v tej zimi. Zadnja varianta za predor je pri Erjavčevi koči in do tam, so v tej zimi oz. pomladi s stroji prišli prejšnji teden. Vršič pa je bil zaprt več kot 5 mesecev.

Pa še glede galerije. V Visokih Turah, kjer je tudi park jih je na stotine, ena ali dve par deset metrov dolgi, bi pa skazili lepoto TNP. Pa kaj se gremo!?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti