Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Gorski reševalci rešujejo tudi kolesarje

Vecer.si 30.04.2009

 Gorski reševalci so priskočili na pomoč tudi pri spustu z gorskimi kolesi.

Gorski reševalci so priskočili na pomoč tudi pri spustu z gorskimi kolesi (GRS Tolmin)

 

četrtek, 30. april 2009, ob 13:21, Bruno Fras, ogledov: 1421

Večer, Črna kronika - Carmen Leban: Tolminski gorski reševalci, ki že nekaj let prednjačijo po številu intervencij, so letos opravili že 19 reševalnih akcij …

… kar je toliko, kolikor jih nekatere postaje gorske reševalne službe ne izpeljejo v celem letu. Tudi zadnji praznični dnevi niso bili izjema.

Poleg velikega števila reševanj se Tolminci od drugih razlikujejo tudi po tem, da so velikokrat vključeni v akcije, ki niso povezane z nesrečami v gorah. Rešujejo jadralne padalce, kajakaše, udeležence prometnih nesreč, včasih tudi kolesarje. Te dni je na Avškem vrhu potekalo tekmovanje v spustu z gorskimi kolesi, kjer tekmovalci na adrenalinskih in nevarnih gozdnih poteh dosežejo izjemno velike hitrosti in se temu primerno pogosto tudi poškodujejo. Tokrat se je spust nesrečno končal za tri kolesarje, ki so jih zaradi poškodb s strmih in težko dostopnih terenov do reševalnega vozila morali prenesti gorski reševalci.

Kaj prinaša letošnje poletje, si nihče ne upa napovedati, gotovo pa je mogoče pričakovati, da bo v gorah število nesreč večje, saj bodo zaradi obilice snega mnoge poti prehodne zgolj preko snežišč, to pa lahko kaj kmalu povzroči zdrs. Planinci, ki obiskujejo gore zgolj poleti, nimajo primerne opreme, poleg tega pa tudi ne izkušenj in znanja, ki je potrebno za prečenje snežišč. Previdnost torej ni odveč, saj je snežišče lahko nevarno tudi sredi poletja.

Carmen Leban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker