Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nočno reševanje potnikov pohorske vzpenjače

Večer, Zmigaj se - Elizabeta Zorman: Vzpenjača na Mariborsko Pohorje se je ustavila zaradi zagozdene kabine, gasilci in gorski reševalci pa so iz devetih kabin rešili 34 potnikov.

Sobotni večer si bo nekaj obiskovalcev Mariborskega Pohorja zapomnilo za vse življenje. 34 potnikov gondolske žičnice je namreč pozno zvečer obsedelo v gondolah in čakalo, da jih rešijo.

Kot so pojasnili v Športnem centru Pohorje, ki je upravljavec pohorske vzpenjače, se je v soboto ob 22.32 žičnica samodejno zaustavila, ker se je ob prihodu na spodnjo postajo zagozdila kabina. "Ker pa naprave v razumnem času ni bilo mogoče usposobiti za ponovno obratovanje, je bila sprožena reševalna akcija. V kabinah na trasi krožno-kabinske žičnice je bilo 34 potnikov. Vse so rešili in jih do spodnje postaje prepeljali okrog tretje ure zjutraj. Nobeden od potnikov ni poškodovan," so pojasnili v sporočilu za javnost.

"Ljudje so mirno čakali na pomoč, panike ni bilo," je sobotni dogodek opisoval Samo Žnidaršič iz Gorske reševalne službe Maribor. Pojasnil je, da je reševanje potnikov potekalo od spodnje postaje do četrtega stebra gondole ter med šestim in sedmim stebrom, kjer pa je globina tudi največja, od 70 do 75 metrov. V akciji je sodelovalo petnajst članov gorske reševalne službe ter gasilci. Nekaj potnikov so tako pri spodnji postaji vzpenjače rešili z lestvijo, preostale pa z vrvno tehniko. "To pomeni, da so reševalci splezali na steber, nato pa se spustili po jekleni vrvi do gondole, tam pa so potnike po vrvi spustili na tla," je pojasnil Žnidaršič. V spodnjem delu so z lučmi pošteno razsvetlili teren, tako da ljudem v temi ni bilo še hujše, drugače pa je bilo za dve potnici, ki sta z gondolo obviseli na najvišjem delu. Ti dve sta tudi morali na pomoč čakati najdlje, saj so morali reševalci najprej z avtom na vrh Pohorja, nato peš do sedmega stolpa, zatem pa so po že opisani poti ženski spravili na trdna tla.

Razen nekaj strahu pa potnikom ni bilo hudega. Kot je pojasnil Žnidaršič, doslej takega reševanja na Mariborskem Pohorju še ni bilo, imajo pa gorski reševalci izkušnje, saj se med usposabljanjem na tovrstne dogodke tudi pripravijo.

O izrednem dogodku so upravljavci gondole obvestili inšpektorja za žičnice. Po ogledu inšpektorja in opravljenem izrednem tehničnem pregledu naprave so včeraj gondole znova spravili v pogon, saj je bila okvara odpravljena, napravo pa je pregledala strokovna pooblaščena organizacija in ugotovila, da je varna za obratovanje.

V slabega pol leta je to že drugo reševanje ujetih iz gondole pri nas. Konec decembra lani je po vrvi moralo na tla 44 obiskovalcev smučarskega centa na Golteh. Ti so ostali ujeti v gondoli 300 metrov pred spodnjo postajo, nihalka pa se je ustavila zaradi preskoka jeklene vrvi.

Elizabeta Zorman



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecer.si 28.04.2009

 Reševalci so iz gondole pomagali 34 potnikom.

Reševalci so iz gondole pomagali 34 potnikom 
                                      (Samo Žnidaršič)
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti