Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore še prenevarne

Žurnal 24 - Renata Škrjanc: V gorah so še vedno zimske razmere. Za družinske izlete v visokogorje je še vedno prezgodaj. 

Gorski reševalci ob bližajočih se prvomajskih praznikih opozarjajo, da so v visokogorju razmere še povsem zimske, na planince pa zaradi obilice snega pretijo številne nevarnosti.

Brez helikopterja ne gre
Kot je dejal Miro Pogačar, predsednik slovenske gorske reševalne zveze, v teh dneh še ni čas za začetek prave sezone, saj so v gorah še povsem zimske razmere. "Priprave na poletno sezono zdaj potekajo predvsem v okviru helikopterskih izobraževanj in društvenih vaj, saj si reševanja v gorah brez helikopterja ne moremo več predstavljati," je povedal Pogačar in izrazil upanje, da letošnja sezona ne bo tako črna kot lanska in predlanska, ko so gorski reševalci posredovali kar 346-krat. Letos so našteli že 83 nesreč v gorah.

Nujni oprema in kondicija
Franc Ekar, predsednik Planinske zveze Slovenije, pravi, da je zdaj čas, da ljudje naredijo inventuro opreme in se kondicijsko ustrezno pripravijo na poznejše gorske ture.
Za obisk visokogorja so poleg popolne zimske opreme, v kateri ne smejo manjkati sonda, žolna in lopata, nujne tudi krplje.

Opazovanje vremena
Kdor pa se bo med prazniki vseeno odpravil v gore, naj se po nasvetu gorskih reševalcev na pot poda zgodaj zjutraj in svojo pot prilagodi vremenski napovedi, družinske izlete v visokogorje pa povsem odsvetujejo, saj so poleg snežnih plazov zelo nevarni tudi opasti in klože. 

  28.04.2009 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti