Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bomo spet smučali na "latah"

Večer, Zmigaj se - Aleš Mišič: Vistove smuči ekskluzivnega razreda (cena 1899 evrov) na svetovnem testu v avstrijskem Semmeringu niso navdušile. V prihodnje nekoliko širše in daljše smuči za večjo varnost na smučiščih.

 
 

Vsako leto, ko se zima prevesi v pomlad in se v dolini temperatura že krepko dvigne nad ledišče, pripravijo proizvajalci smuči svoje najnovejše izdelke, da bi jih tekmovalci, bivši tekmovalci in novinarji preizkusili pred novo sezono. Kot je znano, Večer na svetovnem testu smuči sodeluje že vrsto let in ima kot edina medijska hiša v Sloveniji ekskluzivno pravico do objave rezultatov testiranja. Te bomo tudi letos v celoti predstavili v Večerovi novembrski prilogi Zima.

Tokratno svetovno testiranje smuči (WorldSkitest) pred smučarsko sezono 2009/2010 je bilo v prvih dneh aprila v avstrijskem Semmeringu nedaleč od Dunaja. Manjše smučarsko središče v Dunajskih alpah, ki je bilo že med obema vojnama privlačno poletno zatočišče premožnejših Dunajčanov, sicer ne premore veliko prog in žičniških naprav, a so te, ki pač so, primerne tudi za zahtevnejšega smučarja, letovišče z najrazličnejšimi napravami pa ponuja tudi adrenalinsko zabavo. Množica ljubiteljev smučanja občuduje vsako sezono na nočni tekmi pred novim letom najboljše smučarke sveta, kako vijugajo med slalomskimi vratci, in če te tekme ne bi bilo, bi le malokdo vedel, da na Semmeringu tudi smučajo.

Industrija hoče novosti

"Sistem in organizacija WorldSkitesta sta vsako leto ista. Razvoj smučarskega testa je potekal tako, da smo začeli s štirimi kategorijami, tem pa smo potem dodali nove. Letošnja novost je kategorija open space. Industrija hoče novosti in letos smo v tem razredu preizkusili ekskluzivne smuči zunaj vseh doslej uveljavljenih kategorij. Elan in Atomic sta ponudila novo tehnologijo in svetovali so jim, ne dajte teh smuči v nobeno kategorijo, saj boste morda naredili novo. Inovacije so vedno tvegane in moraš dobiti priložnost, da jih preizkusiš," je na vprašanje, katere so razlike med prvim svetovnim ocenjevanjem smuči v sezoni 2002/2003 in letošnjim testiranjem, odgovoril operativni vodja testa Gerhard Brūggler.

Nasploh so to zelo drage "dilce", kot zanimivost pa navajamo podatek, da stanejo smuči novejše blagovne znamke Vist, ki so bile predstavljene letos v kategoriji ekskluzivnih smuči, 1899 evrov, na testnike pa po svoji kakovosti niso naredile posebnega vtisa. Bodo pa tudi te smuči našle kupce, je prepričan Brūgller, saj je med vsemi smučarji okoli 10 odstotkov takšnih, ki kupijo vedno tisto, kar je najdražje. Podobno je pri nakupu avtomobila. Okoli 10 odstotkov smučarjev izbira med tekmovalnimi smučmi, odločijo pa se za tistega proizvajalca, ki je bil po rezultatih najuspešnejši v svetovnem pokalu v zadnji sezoni. Sicer pa je pri izbiri zelo pomembna cena - smučarji se večinoma ne odločajo za smuči, ki so dražje od 499 evrov, smučarke pa ne za smuči, ki presegajo ceno 339 evrov, teh je okoli 70 odstotkov, obstaja pa tudi skupina, ki ni pripravljena porabiti za nakup smuči več kot 300 evrov. Za veliko smučarjev in smučark pa je najpomembnejši dizajn. Ti kupijo smuči, ki so jim najbolj všeč po videzu. Za moške je pomembnejša cena od videza, ženske pa se predvsem odločajo na osnovi dizajna in izberejo smuči, katerih barva se ujema z barvo oblačil. "Verjamem, da okoli 80 odstotkov smučarjev in smučark kupi napačne smuči. So pa tudi takšni, ki se odločijo za osebno izbiro in želijo najti najboljše smuči zase. Tem hočemo z našimi selektorji in objavo rezultatov WorldSkitesta pomagati, da pridejo do najboljše odločitve," je rekel Gerhard Brūggler. Sicer pa glede nadaljnjega razvoja napoveduje, da bodo smuči kmalu nekoliko širše in daljše zaradi stabilnosti in da ne bodo več tako zelo eksplozivne v zavojih. Posledica naj bi bila večja varnost na smučiščih oziroma manj nesreč.

Več kot 100 testnikov je tri dni preizkušalo najnovejše izdelke za prihodnjo sezono desetih proizvajalcev v šestih kategorijah. Smuči so dali na sneg Fisher, Rossignol, Elan, Atomic, Fōlkl, Dynastar, Nordica, Salomon, Head in K2. Udeležbo sta letos odpovedala Blizzard in Dynamic, ta je druga blagovna znamka pri Atomicu, ki pač v obdobju krize daje prednost prvi.

Verjetno velja tako nasploh mnenje, da je takšno tridnevno testiranje smuči pravi dopust. Če ste na počitnicah na smučišču že ob 7. uri in vstanete vsaj uro prej, pa če smučate v vsakem vremenu, potem seveda je. Ampak tako zgodaj naprave ne obratujejo niti tam, kjer so najbolj zgodnji. Za nas so pognali ob sedmih štirisedežnico ob zaprti progi Westhang in Večerov testnik je imel letos prvič "čast", da je bil uvrščen v prvo, zgodnjo skupino, tako da je lahko smuči preizkušal skupaj s štirikratnim olimpijskim zmagovalcem Franzem Klammerjem, prav tako nekoč zlatim olimpionikom Fritzom Stroblom, pred leti odličnim Frankom Woendrlom ter našima Urško Hrovat in Bernardom Vajdičem.

V primerjavi z lanskim testiranjem v Zell am Seeju smo imeli na Semmeringu krasno vreme, čeprav je prvi dan iz megle rosilo. Zgodnje vstajanje je imelo to prednost, da je bila proga zjutraj ravna kot šipa in trda kot beton. Okoli poldneva je namreč toplo sonce sneg že precej zmehčalo, ampak z dobro, vsestransko smučko se lepo smuča tudi v takšnih razmerah. Vse smuči (izjema je bila kategorija open space) so bile prekrite s črno folijo, saj je anonimnost eno najpomembnejših načel WorldSkitesta. Moto testiranja je "objektivnost, nevtralnost, individualnost", vedno in povsod. Ocenjevali smo obnašanje smuči v kratkih in dolgih zavojih, oprijem in stabilnost ter splošni vtis z ocenami od 1 do 10. Prva "fura" je bila vedno z lastnimi smučmi, nato pa desetkrat gor in dol z vsakim testnim parom posebej in na koncu še enkrat s smučmi, ki jih je testnik preizkusil kot prve. Težko je namreč objektivno oceniti smuči brez primerjave z drugimi in zato prvi par praviloma ne dobi najvišjih ocen.

Preizkusili smo trideset parov smuči višjega cenovnega in kakovostnega razreda in vse so dobre. Ni sicer nujno, da so tiste, ki prejmejo najvišje ocene, tudi dejansko najboljše in najprimernejše za posameznika, vendar pa lahko rečemo, da so rezultati, ki jih objavimo jeseni, kar pravi pokazatelj kakovosti. Napovedovanje je vedno tvegano, toda v ekskluzivnem razredu (kategoriji open space) bi se lahko za najvišja mesta potegovala Head in Dynastar, v kategoriji vsestranskih smuči pa je zelo dober izdelek predstavil Elan. In kaj so pokazali na tradicionalni modni reviji? Tudi v prihodnji sezoni bomo nosili oprijeta in tanka zgornja oblačila, ki so lahko zelo pisana, takšno kolekcijo je predstavil Spider, Marc Girardelli pa se je odločil za vzorčasto črno-belo kombinacijo vetrovk in hlač za moške in rdeče-belo za ženske. Predvsem pa se oblecite za smučanje tako, da se boste dobro počutili in da vas ne bo zeblo ali vam bilo spomladi celo prevroče.   

Aleš Mišič


 

 

 

Vecer.si 29.04.2009

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti