Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Koroška alpinistka Simona Pogač na poti na najvišjo goro sveta

29.04.2009sreda, 29. april 2009, ob 10:00, Boris Kumer, ogledov: 2474

Dnevnik: Če ji bo uspelo splezati na Everest, bo druga Slovenka na vrhu gore vseh gora

Letos minevajo tri desetletja od zgodovinskega prvega vzpona Andreja Štremflja in Nejca Zaplotnika na Mount Everest, ki sta s svojim podvigom slovenski in takrat še jugoslovanski alpinizem vpisala na svetovni "zemljevid".

Ob obletnici je na najvišjo goro sveta krenila petnajstčlanska mednarodna odprava Extreme Summit Team pod vodstvom srbskega alpinista Dragana Jaćimovića, katere članica je tudi Korošica Simona Pogač. Če ji bo uspelo priplezati na vrh Everesta, bo po Mariji Štremfelj, ki je na strehi sveta stala pred devetnajstimi leti, šele druga Slovenka, ki bo med svoje alpinistične podvige lahko dodala "jagodo na torto" - goro vseh gora.

Prav gotovo moraš biti poseben človek, da tvegaš življenje na višinah, kjer te pri življenju ohranjata predvsem močna volja in pomoč najbližjih sodelavcev. Gora ne pozna usmiljenja, zahteva popolno pripravljenost in predanost. Tega se Simona, ki se z alpinizmom, potem ko je popolnoma spremenila tok svojega življenja, ukvarja deset let, dobro zaveda. V zadnjih petih letih je osvojila vrsto najvišjih vrhov, med njimi Mt. McKinley, Aconcaguo in Elbrus, lani pa z isto odpravo kot letos še osemtisočak Manaslu, na katerem je kot edini Slovenec pred njo stal Viki Grošelj. Po šestih odpravah že ima dovolj izkušenj na velikih višinah, a je Everest zanjo in za vse, ki ga naskakujejo, še vedno precejšnja neznanka. Gora je lahko zelo neusmiljena, saj je pred tremi leti v snežnem viharju zaradi spleta okoliščin in napačnih odločitev vodij odprav umrlo enajst alpinistov. Srčna Korošica zaupa kolegu Jaćimoviću, da se bodo vsi vrnili živi in zdravi, tudi če vrha ne bodo osvojili. "Za življenje in smrt gre, tu ni prostora za egoizem. Največja bedarija je, da se greš borit z goro," je povedala v pogovoru za revijo Jana. "Vzpon ti mora osebno veliko pomeniti in iz tebe narediti boljšega človeka."

"Zakaj grem na Everest?" je pred odhodom v Himalajo pojasnila Simona Pogač. "Nič ne iščem, ker se zavedam, da vse že imam in da je pot na Everest le del moje poti, ki je bila zagotovo začrtana že pred dolgo časa. V visokih gorah plezam za svojo dušo, ker me to osrečuje." Mednarodna odprava se je aprila aklimatizirala v baznem taboru, maja pa bo šlo zares, ko bo gora tudi pri tridesetih stopinjah pod ničlo in v močnem vetru svojim "napadalcem" pokazala zobe. Simonin vzpon je mogoče spremljati v njenem spletnem dnevniku na naslovu www.simona.adventurerace.si, kjer si lahko s simboličnim prispevkom zagotovite poseben spominek, njeno razglednico izpod Everesta.

Oznake: HIM, VTG
eXTReMe Tracker