Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Več kot 2000 pohodnikov v spomin na Pohorski bataljon

Večer, V žarišču - Andreja Kutin: Ob spominu na družino Šarh in Pohorski bataljon tudi o tem, da ne smemo pozabiti na zasluge borcev NOB in da moramo vzgojo pri mladih okrepiti s socialno vizijo.

Dan pred dnevom upora proti okupatorju se je na Pohorju, natančneje na poti od Treh kraljev do Osankarice, zbralo nekaj več kot 2000 ljudi. Šarhov pohod, ki ga pod krovnim imenom Festival miru organizira območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica, se je zaključil s prireditvijo in slavnostnimi govori, v katerih je bila vodilna tema pomen miru. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je poudarila, da ne smemo pozabiti "na borce in borke, ki so šli čez zgodovino druge svetovne vojne s pohodi, ki so bili bistveno težji od današnjega."

Organizatorji pohoda so letošnje srečanje namenili predvsem mladim, ki pa jih na Treh kraljih ni bilo prav veliko, zato je na mestu vprašanje o domoljubju med mladimi. Jelušičeva meni, da mladi potrebujejo najprej jasno vizijo, šele nato lahko gojijo iskreno domoljubje: "Za mlade se danes včasih naredi premalo, ampak tudi v drugih smislih, ne samo v smislu domovinske vzgoje. Pogosto se zgodi, da mladi ostajajo brez služb, v katerih bi lahko pokazali, kaj znajo. Domoljubno vzgojo je treba z nečim podpreti, in to je naša dolžnost. Prepričana sem, da bodo, ko jim bomo ponudili dobro vizijo prihodnosti, veseli vseh zgodb naše preteklosti, njihovo domoljubje bo zagotovo trdnejše."

Novoimenovani načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner je v nagovoru poudaril pomen NOB in dodal, da so danes pred nami novi izzivi, naše uporništvo pa mora biti uperjeno proti malodušju, užitkarski lahkomiselnosti in hitremu bogatenju, prevladi enoumja pod pretvezo enotnosti ali proti lahkotni odpovedi ukrepanju s sklicevanjem na majhnost in nemoč.
 

Andreja Kutin
 

Vecer.si 28.04.2009

 

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti