Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kolesarska meka za prvim ovinkom

Večer, Kolesa in motorji - David Cuder: Prvomajski prazniki so pred vrati in marsikateri kolesar stoji pred pomembno odločitvijo - preživeti nekaj dni ob morju ali s kolesom nabirati kilometre nekje visoko v hribih.


Odločitev letos je razmeroma lahka, saj so hribi marsikje prekriti še z razmeroma debelo zimsko odejo, tako da je bolj smiselna poteza na kratek oddih odpeljati raje smuči kot pa kolo. Možnost, ki se je vsi kolesarji še ne zavedajo, čeprav ta obstaja že več kot pet let, je združiti prijetno kolesarjenje (tudi z družino) in hkrati uživati ne več tako prve sončne žarke na plaži. Preden pomislite na kakšne oddaljene in eksotične počitnice, ki si jih velika večina v teh časih pač ne more privoščiti, naj pomirim s ključno besedo - Istra. Ta majhen polotok, gledano s slovenskega zornega kota, praktično za ovinkom, še vedno ostaja dobro varovana skrivnost številnih kolesarjev tudi iz Slovenije, ki že vrsto let uživajo v njenih čarih prav v prehodnem delu leta.

Pred sedaj že več kot petimi leti je turistični zavod Istre začel projekt, s katerim so želeli povečati število turistov tudi izven glavne turistične sezone v poletnih mesecih. V ta namen so celotno Istro razdelili na več manjših enot, (zaradi boljše preglednosti) po lokalnih cestah speljali številne kolesarske poti, zdaj jih je že 60, jih uredili in označili. Raztezajo se vzdolž celotne Istre tako v notranjosti in priobalnem delu na več kot 2600 kilometrih. Dodatno so izdali tudi gorsko-kolesarski atlas z natančnim opisom v štirih jezikih, prečnim prerezom višine in zemljevidom z označeno traso. Ko sem pred leti na povabilo enega izmed vodij tega projekta prekolesaril nekaj teh krožnih poti, zemljevida nisem potreboval. Ne le zaradi izkušenega vodnika, ampak predvsem zaradi odlično nameščenih smerokazov na prav vsakem križišču. Sedaj kolesarski atlas sicer ni več aktualen, saj so vse trase na voljo tudi na internetu v obliki GPS-navigacije in to celo brezplačno. Tisti, ki pa še vedno prisegate na "klasiko" v papirnati obliki, pa imate še vedno možnost v enem od številnih informacijskih središč, seveda spet brezplačno pridobiti zemljevid z vrisanimi turami.

Če je vsesplošno znano dejstvo, da Nemci v pomladnih mesecih okupirajo Gardsko jezero predvsem zaradi številnih možnosti kolesarjenja, ugodne klime in dobre kulinarične ponudbe, je Istra zatočišče Slovencev in to predvsem v času prvomajskih praznikov. Vendar jih večina potuje tja le z družino, pogosto z manjšimi otroki, in se niti ne zaveda, da se številne ture tako po kondicijski kot tudi tehnični plati z lahkoto lahko primerjajo z najbolj "zaguljenimi" gorsko-kolesarskimi turami v Sloveniji. Razlika je le v fantastičnih razgledih, ki jih ponujajo nekatere med njimi. Omeniti še velja izjemno kulinarično ponudbo, ki jo je mogoče vnesti v načrt počitnic. Pri tem ne mislim le na pokušino vin, ampak predvsem na tartufe, odlične sire in olive, po katerih je Istra precej znana in cenjena.

Prav tako lahko preverite razpise tekmovanj, nekateri med njimi štejejo tudi za točke mednarodne kolesarske zveze UCI. Če ne spadate med "profije", nič hudega, saj prireditelji vedno poskrbijo tudi za zabavo rekreativnih kolesarjev. Rekreativnih maratonov, primernih tudi za tiste kolesarje z družino in majhnimi otroki, v ponudbi prijaznih Istranov ne manjka. Če želite med oddihom pobegniti od velikih množic ljudi, pa lahko to vsekakor storite na eni številnih kolesarskih poti.

Torej, če zaenkrat še nimate načrtov, je najverjetneje Istra pravi naslov, še posebno zaradi razmeroma ugodnih predsezonskih cen nočitev.  

David Cuder


 

 

 

 

Vecer.si 22.04.2009

 Prekrasne razgledne točke so nagrada za delo, ki ga opravite na kolesu.

Prekrasne razgledne točke so nagrada za delo, ki ga opravite na kolesu  
                                             (David Cuder)
 
Pot vas lahko pripelje tudi do Motovuna, starodavnega mesteca s čudovito arhitekturo.
 
Kolesarske poti v Istri so označene tako dobro, da karte ali navigacijskega sistema ne boste pogrešali                            (David Cuder)
 
Kolesarske poti v Istri so označene tako dobro, da karte ali navigacijskega sistema ne boste pogrešali.
 
Pot vas lahko pripelje tudi do Motovuna, starodavnega mesteca s čudovito arhitekturo
                                             (David Cuder)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti