Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pod Solkanskim mostom

Večer, Potovanja - Slavica Pičerko Peklar: Več kot sto let stari, 220 metrov dolgi most, ki se ponaša z najdaljšim kamnitim lokom v svetovnem merilu, je tudi priljubljena točka bungee jumperjev.

Enkrat, ko ne boste vedeli, kam, se morda lahko podate na Primorsko, sedete pod Solkanski most in se zazrete v modrozeleno Sočo, ki se vije pod njim. Še bolj kot reka pa obiskovalca pritegne pogled na 220 metrov dolgi železniški ločni most, saj je njegov lok iz obdelanega kamna največji na svetu. Most, ki se vzpenja nad Sočo, je eden od 65 mostov na bohinjski železniški progi, ki so bili zgrajeni med letoma 1900 in 1906. Ta proga je omogočila povezavo srednje Evrope in Mediterana, zaradi svojega 85 metrov odprtega kamnitega loka pa je prav Solkanski most največji med železniškimi mostovi na svetu in za nemškim cestnim kamnitim mostom preko doline Syratal v Plauenu drugi kamniti most na svetu po dolžini odprtine kamnitega loka. Most je zadnjih nekaj let tudi priljubljena točka bungee jumperjev, ki skačejo nad smaragdno reko.

Solkanski most sta projektirala R. Jaussner in L. Oerley in načrtovala sta 80-metrski kamniti lok. Most je v letih 1904 in 1905 gradilo dunajsko gradbeno podjetje, ki je moralo zaradi nenosilnih tal spremeniti projekt in povečati razpon loka na 85 metrov. Most je grajen po tako imenovani segmentni metodi vgrajevanja blokov iz rezanega (obdelanega) kamna in s postopnim zaključevanjem posameznih prstanov loka. V veliki krožni lok so vgradili 4533 kamnitih blokov, kvadrov iz školjčnega apnenca iz kamnoloma pri Nabrežini, in med seboj so povezani s tankim slojem cementne malte.

Med prvo svetovno vojno, v času dogodkov na soški fronti in v bojih za Gorico, je bil 1916. leta razstreljen glavni lok mostu. Dve leti pozneje so tam postavili začasno jekleno konstrukcijo, ki je omogočala počasen promet čez most vse do leta 1927. Takrat so italijanske državne železnice, ki so v tistih letih upravljale most, končale obnovo loka v rezanem kamnu. Obnova je trajala dve leti, končna podoba mostu pa je skorajda enaka originalni. Glavni nosilni lok mostu, zgrajen 1906., je imel polmer krožnega loka 52,33 metra po vsej dolžini, glavni nosilni lok mostu, zgrajen leta 1927, pa ima nekoliko drugačno obliko kot prejšnji. V drugi svetovni vojni je Solkanski most oplazila le ena od kopice zavezniških bomb, pa še tisto poškodbo so nemški inženirci popravili že v nekaj dneh, dokončno pa je bil most obnovljen leta 1954.

Z zgraditvijo solkanskega mostu se je končalo večtisočletno obdobje gradnje velikih kamnitih mostov, saj so takrat že začeli projektiranje prvih velikih betonskih mostov in ti so že leta 1910 dosegli razpon 100 metrov. Most z najdaljšim kamnitim lokom v svetovnem merilu si vsekakor kaže ogledati, se tam v njegovi bližini spočiti, morda obiskati bližnjo gostilno, ki vabi z dobro hrano, in se sprehoditi po Solkanu. Manjše starodavno naselje, prvikrat omenjeno 1001. leta, je bilo nekdaj predmestje Gorice in današnje Nove Gorice.

Slavica Pičerko Peklar






 

 

 

Vecer.si 23.04.2009

 S Solkanskim mostom se je končalo večtisočletno obdobje gradnje velikih kamnitih mostov, projektiranje je prešlo v betonske konstrukcije.

S Solkanskim mostom se je končalo večtisočletno obdobje gradnje velikih kamnitih mostov, projektiranje je prešlo v betonske konstrukcije

                                     (Slavica Pičerko Peklar)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti