Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Mozirski gaj na ogled cvetja

Večer, Celjsko - Franc Kramer: Na pomladanski razstavi cvetja, ki jo bodo odprli jutri, 25., bo na ogled na sto tisoče pomladanskih cvetov, največ tulipanov. Upajo, da bodo tri vozičke za invalide lahko ponudili že jutri.

 
Na pomladanski razstavi cvetja, ki jo bodo odprli jutri, bo na ogled na sto tisoče pomladanskih cvetov, največ tulipanov.

Na pomladanski razstavi cvetja, ki jo bodo odprli jutri, bo na ogled na sto tisoče pomladanskih cvetov, največ tulipanov (Franc Kramer)

Več milijonov cvetov bo od jutri od 8. ure dalje na ogled na tradicionalni spomladanski razstavi cvetja v Mozirskem gaju. Med njimi bo več sto tisoč čebulnic, kot posebnost že drugo leto cvetoči tulipani, ki se imenujejo prav po tem gaju. Ta vrsta tulipana, mozirski gaj, ki so jo vzgojili nizozemski vrtnarji in jo ob lanski 30-letnici podarili Mozirskemu gaju, bo cvetela le v tem gaju. "Letos smo jih posadili 6000, tokrat ne ob razglednem stolpu kot lani, ampak v posebni gredi ob kmečki hiši," pravi Božo Plešec iz Ekološko-hortikulturnega društva, ki že nekaj let skrbi za ta park cvetja.

Za letošnjo sezono v Mozirskem gaju niso pripravili toliko novosti kot v lanskem jubilejnem letu, nekaj vendarle. Tako so med drugim povečali in z novimi alpskimi rastlinami obogatili skalnjak. Za invalide in druge starejše ljudi, ki težko hodijo, pa bodo gotovo dobrodošli trije invalidski vozički, ki si jih bodo lahko izposodili pri vratarju. S tem želijo takim obiskovalcem omogočiti lažji ogled parka. Ta je sicer z ustreznimi ravnimi in širokimi potmi prilagojen obisku tudi starejših oseb in oseb s posebnimi potrebami, a za zdaj takim obiskovalcem ni mogoč ogled parka z vrha razglednega stolpa ali bližnji ogled skalnjaka. Pri nakupu invalidskih vozičkov jim je v veliki meri pomagala Triglav zdravstvena zavarovalnica. Plešec pravi, da te pripomočke pričakujejo vsak dan, upa, da jih bodo dobili pravočasno in bodo obiskovalcem, ki bi jih potrebovali, na voljo že ob tej razstavi.

Poleg cvetja bo na tej spomladanski prireditvi na ogled več razstav, seveda tudi drevored Evropske unije z drevesi posameznih držav, do 3. maja bo tudi prodajni sejem. Prav tako številni etnografski objekti, ki kažejo, kako so nekoč živeli ljudje v širši okolici sedanjega Mozirskega gaja. Posebne otvoritve ob pomladanski razstavi cvetja ne bodo pripravili, vsak dan bo odprta med 8. in 19. uro, tako kot je ta park cvetja v sezoni tudi odprt. Prva letošnja razstava bo odprta do 10. maja.  

Franc Kramer

Vecer.si 24.04.2009

 

 

Koča v Savinjskem gaju - PD Mozirje
                                  Foto Boris Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti