Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Soseščina dvatisočakov

  03.04.2009

 


Pri pastirjih na višini 1415 m, kjer ...


Kar naenkrat ... megla.


Vrh Kamniškega sedla, z Domom in Planjavo. 


Brano bom obiskala kdaj drugič.

Vse foto: Jelena Justin


Moja malenkost ... (Foto: Tanja Zorec)

četrtek, 30. april 2009, ob 05:30, Jelena Justin, ogledov: 2875

Gorenjski glas, Planinski kotiček - Jelena Justin: Kamniško sedlo (1903 m)

Obilno deževje v zadnjih dneh je povzročilo nestabilno snežno podlago in posledično se je povišala stopnja nevarnosti plazov. Zaradi objektivnih nevarnosti se je včasih zato bolje vrhu odpovedati. Moja pot na Brano se je zaključila na Kamniškem sedlu.

Ni važno v katerem letnem času se odpravite na Kamniško sedlo, vedno boste srečali ogromno gornikov in planincev. Enim je sedlo le izhodišče za nadaljevanje vzpona nekam v Kamniško Savinjske Alpe, enim je že vzpon na sedlo velik podvig.
Pred nekaj tedni, ko je bila v zgodnjih jutranjih urah snežna podlaga še stabilna, sem bila prepričana, da ne bo težav z osvojitvijo cilja z Brano. A sem se zmotila! Visoke temperature so povzročile proženje številnih plazov, zato sem turo raje zaključila na Kamniškem sedlu. Bobnarjeva grapa je dan prej terjala dve smrti žrtvi, tisto jutro pa so se gorniki obračali tudi v Bosovi grapi.

V zimskih mesecih se tura na Kamniško sedlo začne pri Domu v Kamniški Bistrici, na nadmorski višini 600 metrov. Poleti se z avtom lahko zapeljete višje, vse do Jermance, kar vam, včasih več kot dobrodošlo, pot precej skrajša.

Prvih nekaj sto metrov hodite po cesti, kjer tudi poteka markirana pot, ki pelje proti Jermanci, potem pa vas steza usmeri strmo v gozd in v prvih višinskih metrih tudi zelo hitro pridobiva na višini. Približno sto višinskih metrov višje boste dosegli impozante galerije, izdolbene v konglomeratne skale. Steza se dvigne nad galerije in doseže spodnjo postajo tovorne žičnice ter gozdno cesto. Poleti se lahko tudi do sem pripeljete z avtom. Strm vzpon, ki vam ne da dihati, se nadaljuje. Sledi del, kjer v času snega prečite dva ali pa celo tri plazišča. Previdnost tukaj je zelo potrebna, saj je sneg sprijet. Steza se položi (kmalu boste dosegli Jermanco) in se v položnem, dolgem vzponu spusti do hudournika, nato pa do steze. Sledite stezi in po nekaj sto metrih se levo odcepi pot proti Kamniškemu sedlu, desno pa proti Repovemu kotu, odkoder se lahko povzpnete na Kamniškega Dedca.

Tudi v teh zimskih mesecih dobro shojena pot vas v okljukih pripelje proti Klinu, nato pa do Studencev. Tam se levo odcepi Bosova grapa, zimska alpinistična smer na Brano. Naša markirana pot gre naravnost in se še vedno vzpenja po bukovem gozdu, vse tja do planine Pri pastirjih 1415 m, kjer je tudi lično pastirsko domovanje. Smo na travniku, kjer se odpre pogled na naš cilj, na Kamniško sedlo, ki je visoko pred nami. Čaka nas še dobro uro hoje oz. 450 višinskih metrov. Poleti tukaj neusmiljeno žge sonce, zato bodite zgodnji, no pa tudi v mesecih, ko še leži sneg, je bolje biti v tem delu čimprej, saj je napredovanje lažje.

Dom na Kamniškem sedlu leži na nadmorski višini 1864 metrov. Tisto nedeljo sem bila prijetno presenečena, ker je bil odprt in prijazna dežurna oskrbnica mi je zaupala, da so se v PD Kamnik dogovorili, da bodo Dom v vremensko primernih vikendih oskrbovali. Pohvalno in zgleda vredno, saj je na vrhu po kar dolgem vzponu vroč čaj še kot prijal.

Dom na Kamniškem sedlu pa ni najvišja točka sedla. Povzpeti se je potrebno do slovenske zastave na nadmorski višini 1903 m. Običajno veter kar fajn brije, previdnost v snegu pa je nujna, saj mogočne opasti nemo grozijo, zato nikar ne stopajte na rob in nikar ne pogledujte v Logarsko dolino, proti Okrešlju in Mrzli gori. Prepričana sem, da vas bo obiskala kakšna sestradana kavka in pofehtarila za čim mesnatim. Ne bodite pa razočarani, če vas bo nenadoma objela megla. To je na Sedlu nekaj običajnega; a bodite vztrajni, morda se bo razkadila tako nenadoma, kot se je pripodila.

V vsakem primeru razgled s Kamniškega sedla navda z energijo: Brana, Turska gora, Planjava, Kamniški Dedec, Ojstrica, Krofička, Logarska dolina z Okrešljem, Mrzlo goro, Krničko goro, Olševo itd.

Vrnete se po poti vzpona. Zimski vzpon na Kamniško sedlo zahteva od gornika popolno zimsko opremo, zato s seboj obvezno vzemite dereze in cepin. Bolje odvečna teža v in na nahrbtniku, kot pa delo za Gorske reševalce.

Jelena Justin

Nadmorska višina: 1903 m
Višinska razlika: 1303 m
Trajanje: 6 ur
Zahtevnost: 4 zvezdice (pozimi)

eXTReMe Tracker