Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Repkovca

Fužinarski zaliv s kopališčemJanez Pikon: Poraščeno področje ob divji strugi Male Suhe južno nad Bohinjskim jezerom se razprostira nad Zagradcem ob planini Stareč rovn v smeri Rjave skale. Nad Rafojco se pogled ustavi na Bohinjskem jezeru z vrhovi med Pršivcem in Pokljuko.

Repkovca

Strugi hudournikov Velike in Male Suhe z vmesnimi poraščenimi grebeni vse do zgornjega predela strme Rafojce nekako označujeta največ z bukovim gozdom poraščeno Repkovco - (900 m, Repkojco) le-ta se razprostira še naprej zahodno nad strmim pobočjem Rafojce (800 m), nad Zagradcem (652 m), južno ob Bohinjskem jezeru, kjer naj bi se zaključila Bukovska dolina. Poraščeno področje ob divji strugi Male Suhe južno nad Bohinjskim jezerom se razprostira nad Zagradcem ob planini Stareč rovn v smeri Rjave skale. Nad Rafojco se pogled ustavi na Bohinjskem jezeru z vrhovi med Pršivcem in Pokljuko.

 Zagradec, Zavitar (1750 m), Kratkimi plazi, Mišelj vrh, Jezerski Stog, Triglav

Ime že samo pove, da na tem območju prevladuje bukev, ki z jajčastimi in nazobčanimi listi zraste do 40 m visoko. Starost listavca doseže približno do 150 let. Plodovi so žir in so hrana predvsem gozdnih živali. Drevo ima svetlo sivo lubje, les pa je težek in trd. Krošnja je gosto vejnata in visoko usločena.

Planina Zajamniki, Pršivec, Bohinjsko jezero in Stara Fužina

Omenjeni predel nudi lep razgled po Zgornji in Spodnji Bohinjski dolini, kar se lepo vidi na fotografijah. Poseben pogled na jezero z Repkovce marsikaterega obiskovalca zasanja do te mere, da z občudovanjem zre predse po sedaj že pozelenelem pobočju in brez občutka za čas in prostor občuduje lepote jezerske gladine.

Vodični vrh, Vogar, Ribčev Laz, Polje, Zagradec ob Bohinjskem jezeru

Bohinjsko jezero je največje stalno in naravno jezero v Sloveniji. Jezero je ledeniško, tektonskega nastanka. Prvotna kotanja je nastala z intenzivnim erozijskim delovanjem ledenika na površje. Ledenik je izdolbel dno in ga obdal s čelnimi morenami na vzhodnem delu jezera. Glavni pritok jezera je Savica, ki se v zahodnem delu jezerske kotanje prebija preko moren in se pri Ukancu izliva v jezero.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Repkovca

Cerkev Sveti Janez Julijske Alpe
Spodnja dolina Predel Bljava

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti