Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smrt legende prostega pada

Slovenske novice, Pekel, novice, nebesa: V prostem padu je padalcu B.A.S.E. med odpenjanjem smuči zatajila vez

Dolgih 12 sekund se je trudil, da bi odpel smučko, a bilo je prepozno

Corvara, 1. aprila: Te dni so prišle na dan podrobnosti o smrti legendarnega prostega smučarja Shana McConkeyja, ki je v zadnjih letih uvedel revolucijo v svet športa B.A.S.E.. To so tisti posamezniki, ki namesto z letal skačejo s pečin, anten, stavb in mostov.

Ne samo to, da je bil Shane med njihovimi pionirji, ki so se s smučmi z zasnežene strmine pognali prek stene in pozneje odprli padalo, bil je tudi prvi, ki je k temu dodal še posebno letalno obleko – wingsuit. Ta ima med rokami in nogami všit material z vstopniki za zrak, ki potem deluje kot nekakšno pomanjšano krilo letala in takšnega padalca zadrži dlje v zraku in ga tudi popelje dlje.

Prijatelj J. T. Holmes je bil z njim 26. marca, ko se je tudi zgodila nesreča pri norih podvigih med snemanjem filma. Zapisal je, da se je njihova ekipa odločila, da se s smučmi, wingsuiti in padali B.A.S.E. zapelje prek pečine. Načrt je bil, da se z žičnico odpeljejo v bližino stene Sassongher v italijanskih Dolomitih, s katere je Shane skočil že lani poleti. Veliko časa so porabili za priprave na sam skok, izdelavo skakalnice, preverjanje opreme, preden so bili tako daleč, da so lahko odšli na odskočišče.

»Shane je v njegovem značilnem popolnem slogu izvedel dve salti nazaj, odprl smuči, kakor je bilo predvideno, a tu se je zapletlo. Ena od smuči se nikakor ni hotela odpeti. Poskušal je na vse načine, da se reši in se osvobodi smučke. V tem, ko je poskušal doseči vezi, pa je padel v nekontrolirano vrtenje. Kot je bilo videti, se na to sploh ni oziral, saj so se tla iz sekunde v sekundo hitreje bližala. Kljub temu da je padal z več kot 100 kilometri na uro, je počel vse, kar je bilo v njegovi moči, da se reši. V trenutku, ko mu je uspelo odpeti smučko, se je stabiliziral in treščil v sneg ter umrl. Vse to se je vleklo debelih 12 sekund. Ni imel niti trohice možnosti, da bi preživel. Ko se je namreč stabiliziral in pravilno obrnil, je pred seboj zagledal tla in neizogibno smrt. Padalo je ostalo zaprto, saj ni imel niti toliko časa, da bi segel po ročico, jo odvrgel iz žepka in s tem aktiviral padalsko kupolo,« je o kruti smrti prijatelja dejal Holmes.

Na njegovem blogu smo lahko zasledili še, da so imeli dva dni pred tragičnim dogodkom težave s smučarskimi vezmi, saj si je član ekipe zlomil eno vez med smučanjem.

Z njegovo smrtjo je svet skokov B.A.S.E. izgubil junaka, ki je stopil korak dlje, in počel to, kar si velika večina ne bi upala niti v sanjah. A iz te nesreče se je mogoče tudi marsikaj naučiti. Ne glede na to, kaj se ti dogaja v zraku, je bolje odpreti padalo, kakor se do zadnjega boriti.

Družina, žena Sherry ter triinpolletna hčerka Ayla, se bodo s prijatelji poslovili od njega čez tri dni v domači dolini Squaw v ZDA. (U. P.)

02.04.2009

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti